Рецепт на денот: Сирова торта со лешник
Таканаречените непечени слатки не само што ви заштедуваат време, туку се и исклучително здрави.
Комбинацијата на храна е разновидна (различни јаткасти плодови, сушено или свежо овошје, овес…), а најважно е што не содржат рафиниран шеќер. Без грижа на совест, почестете се со здрав десерт, дури и ако се обидувате да избегнете слатки.
СОСТОЈКИ:
- 1/2 чаша путер од кикирики
- 1/4 чаши јаворов сируп
- 1 чаша експандиран ориз (можете да го купите во продавници за здрава храна)
- 1 чаша грубо исечкани лешници (печени)
- 250 гр темно чоколадо
ПОДГОТОВКА:
Печете ги лешниците во тава додека не добијат златно-жолта боја. Кога ќе се изладат, исечкајте ги на поголеми парчиња.
Во подлабок сад измешајте путер од кикирики и јаворов сируп, внимавајќи да добиете униформа маса. Додадете го експандираниот ориз, сецканите лешници и чоколадото, кои претходно сте ги стопиле, и измешајте сè. Навлажнете ги рацете така што смесата не се лепи на нив, и обликувајте ги во круг или правоаголник, во зависност од тавата. И ако имате повеќе трпение и време, можете да направите бомбици.
Испробајте и: Капама од штавеј и буковка
ФОТО: Shutterstock