Рецепт за вкусни и меки посни кифлички
Идеални се за деновите кога постите, но и за прославите на кои очекувате гости кои постат.
ПОТРЕБНИ СОСТОЈКИ:
400 мл млака вода
1 лажичка шеќер
1 лажичка куркума
2 лажички сол
1 лажичка оцет
20 г свеж квасец
700-750 г брашно
10 г прашок за печиво
ЗА ПРЕМАЧКУВАЊЕ:
100 мл вода
1 лажица брашно
Малку сол
ПРИГОТВУВАЊЕ:
Измешајте го квасецот со шеќерот и малку вода. Додајте ја куркумата, остатокот од водата и оцетот.
Половина од брашното измешајте го со сол и прашок за печиво. Замесете тесто од двете смеси и додавајте ја останатата половина од брашното постепено.
Нека отстои 30 минути. Размесете го тестото, исечете триаголници и формирајте кифлички. Оставете ги да нараснат во тепсија, додека рерната се загрева на 200 степени.
Сварете ја водата за премачкување и додајте го брашното со солта. Премачкајте ги додека водата е жешка, па печете околу 30 минути.
Коментарите се заклучени.