Како да го направите највкусниот киш со пилешко?

Ммм...

Кишот е навистина царско јадење и е совршено и за празнична трпеза. Можете да го подготвите на безброј начини. За денес се одлучивме за киш со зеленчук и пилешко.

Состојки:

За тестото (можете да го користите купено во продавница):

200 гр обично брашно
100 гр путер, изладен и исечен на коцки
3-4 лажици мраз ладна вода

За полнење:

200 гр варено пилешко, исечкано
300 гр сецкан зеленчук по избор (грашок, морков, брокула…)
4  јајца
375 мл млеко
130 гр кисела павлака
50 мл крем за готвење
1 лажичка мајчина душица
1 лажичка морска сол
¼ лажичка мелен црн пипер

Подготовка:

Прво подгответе ја основата за кишот. Измешајте ги брашното и путерот и месете додека не добиете ронлива смеса. Потоа додадете вода и месете додека не се добие мазна, еднолична смеса. Ставете го тестото во пластична кеса и оставете го да отстои во фрижидер половина час. Расукајте го тестото со сукало на набрашнета површина и ставете го во кружен калап за киш (со дијаметар од околу 23 см). Тестото треба да ги покрива и рабовите. Потоа избоцкајте го со вилушка. Ставете ја тавата во фрижидер да се олади 10-15 минути. Загрејте ја рерната на 180°C. Печете ја подлогата од киш во загреана рерна 20 минути. Оставете малку да се излади. Во меѓувреме подгответе го филот. Во сад со средна големина, нежно мешајте го пилешкото со зеленчукот. Ставете ги на страна. Во друг сад изматете ги јајцата, млекото, павлаката, павлаката за готвење, мајчината душица, солта и биберот. Прво, рамномерно распоредете ги пилешкото и зеленчукот врз тестото. И потоа прелијте го со изматени јајца. Се пече во загреана рерна 40-45 минути. Извадете го од рерна и оставете да се излади 15-20 минути пред да го извадите од тавата и да го послужите.

Прочитајте и

Коментарите се заклучени.