Предозирање со здрава храна: 6 супернамирници кои мора внимателно да ги консумирате

Бидете внимателни

Умерена исхрана е трошка здравје. Ако внимавате на вашето здравје, треба да јадете разновидна, но умерена диета. Тоа е советот на сите нутриционисти.

Еве што може да се случи ако предозирате со здрава храна:

Свежи моркови

Ако внесувате премногу свежи моркови во вашето тело, тоа ќе предизвика таложење на бета-каротин, што предизвикува каротенемија, болест која на кожата ѝ дава жолтеникава боја. Постепено, како што каротенот се обработува во телото, тој исчезнува и нема поголеми оштетувања освен оној необичен тон на кожата.

 

Комбуча

Кинески пијалак кој го освои светот затоа што ги зголемува добрите бактерии во цревата. Сепак, комбучата содржи исто така соединение наречено фодмап, нуспроизвод на ферментација на квасец, кое доколку се консумира во големи количини, може да предизвика надуеност и проблеми при варење.

 

Прочитајте и: Дневна доза терапија: Намирници кои го спречуваат стареењето

 

Премногу вода

Преголемото количество на вода може да создаде нерамнотежа на елокторлити што доведува до прекумерна работа на бубрезите. Во екстремни случаи, може да дојде до создавање вода во мозокот, што го зголемува притисокот врз черепот. Иако е многу ретка, и двата случаи може да се појават кај спортисти кои имаат компулсивна потреба да се хидрираат како и кај луѓе кои имаат бубрежни болести.

Авокадо

Тоа содржи влакна и голема количина на витамини. Исто така, помага да се намали лошиот холестерол, но исто така ги одржува клетките како резултат на високата содржина на моно заситени масти. Но, маснотиите остануваат масти. Едно авокадо содржи 240 калории, што е приближно 10% до 20% од идеалниот калоричен внес на една личност. Преголемиот внес на калории предизвикува затнување на артериите. Мерата е половина или едно авокадо на ден.

Цвекло

Цвеклото е одличен извор на витамини и минерали. Исто така, содржи многу азотни красти што вашето тело ги претвора во нитрати за да помогне во намалување на крвниот притисок. Потоа се претвораат во нитозамини, кои исто така се наоѓаат во месото, што значи дека може да ја зголемат можноста за развој на болест. Затоа, најдобро е да се избегне големо внесување цвекло и црвено месо.

Shutterstock

Чиа семе

Тоа е квалификувано како супер храна поради омега-3 масните киселини што ги поседува. Како и да е, за да ги добиете омега-3 масните киселини треба да јадете околу 100 грама семиња чиа. И 100 грама семиња чиа содржат околу 500 калории, што е приближно исто како и една плескавица во киоск за брза храна.

10 намирници кои секогаш треба да ги имате во фрижидерот

 

Прочитајте и
Оставете одговор

Вашата мејл-адреса нема да биде прикажана.

Ви благодариме за коментарот!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.