Со само еден од овие 5 додатоци вашата шолја кафе ќе стане уште поздрава!

Вашата шолја кафе може да стане херој за подобрување на здравјето и убавината!

За многумина, кафето е омилен дел од нивната секојдневна рутина бидејќи нуди повеќе од само зголемување на енергијата. Преполн со антиоксиданси и придобивки за здравјето на мозокот и спортските перформанси, тој е омилен пијалок со причина.

Консумирањето кафе е поврзано со значајни здравствени придобивки, како што се намален ризик од заболување на црниот дроб, срцеви заболувања, дијабетес тип 2 и одредени видови на рак, но многу луѓе додаваат состојки во своето кафе кои можат да негираат некои од позитивните ефекти на овој популарен пијалок. .

На пример, многу адитиви за кафе, како што се вештачките засладувачи или (растително) млеко збогатено со вештачки засладувачи, содржат висок процент на шеќер и значителен број калории, што може негативно да влијае на нивото на гликоза во крвта, телесната тежина и друго.

За среќа, постојат многу корисни состојки што можете да ги додадете во кофеинот за да го направите вашиот омилен пијалок уште поздрав.

1# Колаген

Ако барате лесен начин да го зголемите внесот на протеини, размислете да додадете колаген пептиди во вашето кафе. Колагенските пептиди се високо апсорбирачки синџири на амино киселини добиени од животински извори. Повеќето производи од колаген пептид содржат помеѓу 10 и 18 грама протеини по топка, што може да ви помогне да ги задоволите дневните потреби за протеини. Дополнително, се покажа дека редовното консумирање колаген ја подобрува густината на коските и здравјето на зглобовите, ја зголемува мускулната маса и го подобрува здравјето и изгледот на кожата.

2# Засладувач Monk Fruit

Засладувачот Monk Fruit се добива од плодот на растението Siraitia grosvenorii и е 300 пати посладок од кристалниот шеќер, но нема калории и не влијае на нивото на гликоза во крвта. Потребна е само трошка за да биде кафето слатко. Неговата сладост доаѓа од глукозидите, кои се многу моќни антиоксиданти. Има многу низок гликемиски индекс, што го прави безбеден дури и за дијабетичари и има неколку одлични здравствени придобивки благодарение на неговите моќни антиоксиданси. Се смета дека помага во борбата против слободните радикали, инфекциите, е антиинфламаторно и ја зголемува енергијата.

3 # Јајце

Кафето со јајце е вкусно и здраво уживање и одличен избор за оние кои немаат време за појадок. Можете да го пробате традиционалниот шведски рецепт, кој додава сурово јајце (вклучувајќи ја и лушпата) на меленото кафе пред да се вари, или виетнамската верзија, која додава пенеста сурова жолчка од јајце во кафето со неколку капки незасладено млеко и/или шеќер.

4# Цимет

Ароматичниот вкус на овој егзотичен зачин одлично се вклопува со малку горчливиот вкус на кафето. Додавањето прстофат цимет во вашата шолја кафе може да помогне да се намали количината на шеќер што вообичаено ја користите. Дополнително, докажано е дека циметот промовира здрави нивоа на гликоза во крвта и може да биде корисен за луѓето со дијабетес и пред-дијабетес. Циметот исто така е преполн со антиоксидантни и антиинфламаторни соединенија како што се кумарин, цинаминска киселина, еугенол и цинамалдехид, кои можат да помогнат во одржувањето на целокупното здравје преку намалување на воспалението и зајакнување на природната антиоксидантна одбрана на телото.

5# Сурово какао

Какаото во прав е производ богат со хранливи материи. Тоа ќе му даде на вашето кафе богат и интензивен вкус на чоколадо со изобилство на здрави фитонутриенти како што се флавоноиди. Какао флавоноиди – катехини, антоцијани и проантоцијанидини – благотворно го намалуваат воспалението, ги штитат клетките од оштетување и ја поддржуваат работата на кардиоваскуларниот систем.

Прочитајте и

Коментарите се заклучени.