Однадвор крцкави, однатре меки: Пробајте ги овие штрудли со шунка!
Совршенство од вкусови!
Наместо со сусам, штрудлите можете да ги посипете со ким
Состојки:
- 500 г тенки кори за пита
- 3 јајца
- 200 мл јогурт
- 100 мл масло
- 1 прашок за печиво
- 500 г урда
- 250 г домашна шунка
- сусам
- сол
Приготвување:
1. Во подлабок сад измешајте ги јајцата, јогуртот, маслото, прашокот за печиво и малку сол. Сите состојки добро промешајте ги.
2. Од пакетот издвојте четири кори за пита, па првите три премачкајте ги со приготвената смеса од јогурт и наредете ги една преку друга. Прекријте со четвртата кора, но неа не премачкувајте ја. Не е страшно ако ви пукне кората, пукнатината можете да ја пополните со другата кора.
3. На долниот дел на четвртата кора ставете третина од урдата, одозгора посипете со исечканата шунка и цврсто замотајте ја. На истиот начин од преостанатиот материјал обликувајте уште две штрудли.
4. Исечете ги штрудлите на помали парчиња и наредете ги во плех обложен со хартија за печење. Премачкајте ги со преливот од јогурт и посипете со сусам. Печете ги во рерна загреана на 200 степени Целзиусови додека поруменат.
Извор: Добра храна