Мокри кифлички со кори за пита: Ова божествено тесто е рај за непцата!
Мора да ги пробате!
Пригответе супер печиво за сите пригоди
Состојки:
- 500 г кори за пита
- 300 г сирење
- 125 г маргарин
- 200 мл млака вода
- 50 г сусам
- малку млеко
Приготвување:
- Стопете го маргаринот и со него попрскајте по три кори, па наредете ги една врз друга.
- Поставете ја четвртата кора.
- Повторувајте ја постапката додека се потрошат сите кори (по 4 парчиња).
- Приготвените кори пресечете ги на половина по должина, па секоја половина на уште половина, па секоја четвртина дијагонално.
- Потоа, на поширокиот крај на секој дел ставете малку сирење и завиткајте го како кифличка.
- Приготвените кифлички редете ги на чинија, па прелејте ги со 200 мл млака вода.
- Пред печење премачкајте ги кифличките со млеко и посипете ги со препечен сусам, префрлете ги во подмачкан плех и оставете ги да отстојат околу 20 минути.
- Печете ги во загреана рерна на 220 степени Целзиусови околу 20 минути.