Ова е совршен рецепт за кифлички кои ќе ги обожава целото ваше семејство
Состојки:
- 1,1 кг брашно
- 500 мл млеко
- 300 мл масло
- 2 јајца
- 2 лажици шеќер
- 1 лажица сол
- 50 г свеж квасец
- 1 јајце (за премачкување)
- сусам за посипување
- 1 маргарин
Приготвување:
- Во млако млеко ставете квасец, прстофат сол и шеќер и оставете го да нарасне.
- Во подлабок сад соединете масло, јајца, шеќер и сол, а потоа додајте го и млекото со нараснатиот квасец.
- Додајте брашно и замесете тесто, па оставете го 30 минути на топло место да стаса.
- Стасаното тесто поделете го на три дела, па секој дел посебно расукајте го со сукало во круг со пречник од 45 см.
- Со нож пресечете го кругот на 12 делови или на 16 ако сакате помали кифлички.
- Стопете 50 г маргарин и со помош на четкичка премачкајте го секој триаголник, а потоа завиткајте кифлички.
- Наредете ги на плех, на којшто претходно сте изрендале маргарин (околу 75 г) и оставете ги уште 30 минути на топло место.
- Кифличките премачкајте ги со изматено јајце и посипете ги со сусам.
- По желба, на секоја кифличка можете да додадете и мало парче маргарин.
- Печете ги кифличките во загреана рерна на 200 степени Целзиусови 18-20 минути.