Најдобро е да го оставите месото да се маринира во текот на ноќта
Состојки:
- 600 грама јунешка кртина
- 4 компири
- 100 грама димена сланина
- 4 зелени пиперки
- 1 лута зелена пиперка
- 1 главица кромид
- 2 лажички мешавина од зачини
- 1 лимон
- 1 лажица црвен пипер
- 4 чешниња лук
- 1 лажичка ким
- 100 милилитри бело вино
- масло
- сол
- мелен црн бибер
Приготвување:
Во подлабок сад ставете ја мешавината од зачини, ким и црвен пипер. Додајте издробен лук, ситно изрендана кора од лимон, ситно сечкана лута пиперка и масло. Посолете, зачинете со бибер, додајте парчиња месо и оставете ги да отстојат 12 часа.
Во огноотпорен сад подмачкан со масло наредете парчиња сланина, ред компири, кромид и пиперка. Посолете и ставете го месото со зачини. На месото наредете го преостанатиот кромид, месо и попрскајте со масло. Печете еден час на 200 степени.
Извадете го од рерна, прелејте го со бело вино и додајте околу 400 милилитри вода. Печете уште 30 минути на иста температура.
Послужете го гулашот со варен ориз и изладено бело вино.