Крем-супа полна со витамини и минерали: Ги исфрла токсините и го забрзува метаболизмот!
Богат вкус, малку калории
Идеалниот летен оброк изгледа токму вака
Потажите или крем-супите се совршен избор за летен ручек или вечера. Доволно се лесни, а истовремено ќе ви обезбедат доволно енергија и хранливи материи.
Ние најдовме рецепт за потаж што има минимално калории, богат вкус, изобилува со витамини, а истовремено го поттикнува исфрлањето токсини и го забрзува метаболизмот.
Доколку досега не сте пробале крем-супа од батати и моркови, сега е вистинското време.
Состојки:
- 1 поголем батат
- 3 средни моркови
- 20 г сварен грав
- 1 кромид
- 3 чешниња лук
- 1 целер
- 1 лажиче црвен пипер
- 1 лажиче мелено чили
- 1 лавров лист
- сол и бибер
- 1,5 литри бујон од зеленчук
- 3 лажички маслиново масло
Приготвување:
Излупете ги бататот и морковите, измијте ги и исечкајте ги на мали коцки. Кромидот и целерот исечкајте ги што поситно и згмечете го лукот.
Загрејте маслиново масло во подлабоко тенџере и додајте кромид, па потоа, динстајте додека зарумени и додајте го лукот. Потоа, додајте го и целерот и динстајте уште минута-две.
Додајте ги и преостанатите состојки, бататот, морковот, солта, биберот, чилито, црвениот пипер и лавровиот лист, па сето тоа прелејте го со бујон и оставете го да се вари.
Кога ќе забележите дека бататот и морковот омекнале, додајте го и гравот.
По варењето, со стапчест миксер или со блендер изматете го сето тоа за добиете крем-супа.