Засладете се: Сочни мафини со малини

Испробајте!

Нов додаток на вашето мени!

Состојки (количина за 16 стандардни мафини):

  • 375 гр брашно
  • 2 кесички прашок за пециво
  • ½ лажички сол
  • ½ лимон (кора)
  • 3 јајца (собна температура)
  • 200 гр шеќер
  • 250 мл млеко (собна температура)
  • 120 мл масло
  • 1 лажичка екстракт од ванила
  • 120 гр бело чоколадо
  • 200-220 гр свежи малини

Подготовка:

Загрејте ја рерната на 220ºC. Премачкајте го калапот за мафини со масло или путер и ставете го настрана.

Во голем сад измешајте ги брашното, прашокот за пециво, кора од лимон и солта.

Одделно изматете ги јајцата со шеќерот додека смесата не стане светло жолта и лесна. Додадете млеко, масло и екстракт од ванила, па добро комбинирајте.

Подготвената смеса додадете ја во сад со брашно и промешајте со процесор за храна (не се препорачува употреба на миксер). Нежно зафатете од долниот дел на чинијата, кревајќи ја шпатулата кон вас, така што брашното добро се измеша.

Кога смесата ќе стане тешка и густа (добро е ако се наоѓаат грутки брашно некаде) додајте ситно сецкано (или рендано) чоколадо и промешајте.

Смесата истурете ја во подготвениот калап за мафини скоро до врвот и потопете ги малините во тестото со прстите (5-6 малини / мафин). За боја, оставете 2-3 малини на површината за да се видат.

Посипете со шеќер и печете ги на 220ºС 5 минути, а потоа намалете ја температурата на 180ºС и печете уште 15 минути, т.е. додека мафините не станат златни.

Ставете чепкалка за заби во средината на мафинот и извадете ја, па ако тестото не се задржи на чепкалката за заби, мафините се испечени.

Извадете ги мафините од рерната и оставете да се изладат десет минути.

Совет плус: Употребата на замрзнати малини не се препорачува затоа што тие ослободуваат премногу сок и ќе го обојат тестото. Мафините се највкусни додека се свежи.

Прочитајте и: Салата за долговечност

 

ФОТО: Getty Images

Прочитајте и
Оставете одговор

Вашата мејл-адреса нема да биде прикажана.

Ви благодариме за коментарот!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.