Ќе се воодушевите
Состојки:
- 150 г шеќер
- 1 лажиче ванилин шеќер
- 50 г брашно
- 2 јајца
- 400 г павлака
- 300 г чоколадни бисквити
- 100 г путер
- 1 лажиче ванилин шеќер
- 120 г растопен путер
- 1 лажица млеко/павлака
Приготвување:
Шеќерот, ванилиниот шеќер и брашното се мешаат, па се додаваат две јајца, убаво се соединува со жица, па се додава павлака и сето тоа убаво се соединува. Се става на тивок оган и се загрева до вриење, со непрестајно мешање.
Кога ќе зоврие, се вари уште една-две минути со мешање, па се трга од рингла, па се остава да се олади. Оладениот фил се покрива со пластична фолија и се става во фрижидер.
Бисквитите се мелат во блендер.
Сто грама путер се матат со ванилин шеќер, па се додаваат 5 лажици од оладениот фил и добро се мати. Се спојува со преостанатиот фил.
Се сипуваат 120 г растопен путер во измелените бисквити, се додава лажица млеко и се соединува. Се одвојуваат 5 лажици од смесата на страна.
Од бисквитите со рака се обликува кора, така што треба да има и странични рабови, па се сипува фил, но без да стигне до крајот на работ од плехот. Потоа, се сипуваат преостанатите 5 лажици фил по рабовите и одозгора.
Вашата брза кремлива торта без печење е готова! Оладете ја уште малку и уживајте во божествениот вкус!