Врвна готвачка го открива трикот за најдобрата грчка салата: Тајната е во ова!
Совршенство на вкусови
Послушајте ги советите на врвна готвачка и направете ја најдобрата грчка салата
Грчката салата е вкусна, освежува и закрепнува. Комбинацијата на зеленчук и сирење ѝ дава совршен шмек.
Но за да уживате во нејзиниот совршен вкус, треба да украдете некои финеси од врвните готвачи.
Познатата готвачка Најџел Лејвсон открива дека тајната е во маринираниот црвен кромид.
- Таа најпрво го сече кромидот на тенки резанки, па го посипува со оригано и со мелен бибер.
- Потоа, го прелева со вински оцет и со маслиново масло.
- Го покрива садот со проѕирна фолија и го остава така да стои два часа или подолго.
Оваа постапка му дава на кромидот благ и ароматичен вкус.
Најџел наместо краставици користи морач, за да нема вишок сок, а доматот исечкан во должина го посипува со шеќер и сол.
Состојки:
- 1 црвен кромид
- 1 лажица оригано
- 1 лажица вински оцет
- сол
- бибер
- 1 лажиче шеќер
- 200 мл маслиново масло
- 1 помала зелена салата
- 1 главица морач
- 125 г црни маслинки без семки
- 400 г фета-сирење
- 1/2 лимон
Приготвување:
- Исечканиот кромид на тенки резанки маринирајте го во мешавина од масло, оцет и оригано два часа.
- Исечкајте го доматот на тенки резанки, па посипете го со малку сол и шеќер.
- Исечкајте салата и морач, па ставете ги во сад и додајте маслинки, здробена фета, домати, кромидот заедно со зачините и сок од половина лимон.
- Внимателно промешајте добро, па послужете.