Најмеката велигденска погача: Вкусна како најубавиот колач!

Прекрасно!

Погачата треба да биде најубавиот украс на свечената трпеза

Состојки:

За квасецот:

  • 1/4 пивски квасец
  • 1 супена лажица шеќер
  • 1 супена лажица брашно
  • малку млеко

За тестото:

  • 500 г брашно
  • 5 г сув квасец
  • 1 супена лажица сол
  • 2 јајца
  • 250 мл топло млеко
  • 50-100 мл масло
  • 250 г маргарин

За премачкување:

  • 1 јајце
  • малку сусам
  • 1 супена лажица брашно
Приготвување:

Направете го квасецот. Измешајте квасец, малку топло млеко, лажиче шеќер и лажиче брашно. Нека отстои додека нарасне. Пригответе го тестото. Додајте брашно, сув квасец, јајца, приготвениот квасец и топло млеко. Потоа, замесете тесто, па додајте масло и продолжете да месите. Оставете го тестото да одмори 10 минути.

Расукајте го тестото. Премачкајте го со листови маргарин. Преклопете го тестото и оставете го да одмори 10 минути. Повторете ја постапката уште еднаш. Оставете го тестото да нарасне уште 10 минути. Со некој огноотпорен сад направете дупка за јајца и завиткајте го тестото околу тој сад. Премачкајте го тестото со смеса од јајца, лажиче брашно и сусам. Додајте листови маргарин одозгора. Печете во загреана рерна 30 минути на 200 степени Целзиусови.

Рецепт за најмеката погача на светот: Останува свежа и до неколку дена!

Прочитајте и
Оставете одговор

Вашата мејл-адреса нема да биде прикажана.

Ви благодариме за коментарот!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.