За љубителите на интензивни вкусови: Пилешки крилца со пикантен сос
За 4 лица, приготвување: 60 минути, плус 2-12 часа за маринадата
Гастро-мајсторот Дејан Главчев ни го приготви овој неодолив рецепт
Пробајте ги пикантните пилешки крилца на Дејан Главчев, а уште негови рецепти можете да најдете на неговиот инстаграм-профил @glavcevdejan.
Состојки:
- 1 кг пилешки крилца
- 2 лажичиња чаден црвен пипер
- 1 лажиче оригано
- 1 лажиче нане
- 1 лажиче лук во прав
- 1 лажиче сол
- 1 лажиче мешан зачин за пилешко
- 1/2 лажиче куркума
- 1/2 лажиче ѓумбир
- 5 лажици маслиново масло
За пикантниот сос:
- 80 г чили-сос за скара
- 1/2 сок од лимета
- 2 лажичиња сос ворчестер
- 1 лажиче чаден црвен пипер
- 2 лажичиња балсамико
- 1 лажиче мед
- 1 лажиче лук во прав
- 1/2 лажиче чили во прав
И уште:
- 100 мл павлака за готвење
Приготвување:
1. Најпрво, пригответе ја маринадата за крилцата. Измешајте ги сите суви зачини во еден сад, потоа премачкајте ги крилцата со маслиново масло и додајте ги зачините. Убаво промешајте, завиткајте ги во растеглива фолија и оставете ги во фрижидер да отстојат 2-12 часа (најдобро е да ја приготвите претходната вечер, за да стои подолго во фрижидер и убаво да се впијат сите зачини).
2. Наредете ги крилцата во плех (заедно со целата течност што ја испуштиле) и печете ги во загреана рерна 45 минути на 190˚Ц.
3. Во меѓувреме пригответе го пикантниот сос, така што убаво ќе ги измешате сите состојки за сосот.
4. Извадете ги крилцата од рерната и сета течност што ја испуштиле истурете ја во тавче. Премачкајте ги крилцата со пикантниот сос и вратете ги во рерната уште 15 минути на 210˚Ц, да се потпечат (така ќе добијат поинтензивен вкус).
5. Разредете ја течноста од крилцата со 1/2 чаша вода и редуцирајте ја на тивок оган. Кога ќе почне да врие, додајте ја павлаката за готвење и непрекинато мешајте додека добиете кремлив сос.
6. На крајот декорирајте со ситно сечкан магдонос, а по желба може и со сусам. Гответе со љубов и нека ви е на здравје!
Извор: Добра храна