Сите погрешно го приготвуваме сосот болоњезе: Италијански готвач го открива правилото за најсовршените шпагети!
Кулинарски експерт советува
Една состојка додајте, а една исфрлете
Познатиот италијански готвач Џино Д’Акампо открил дека повеќето луѓе погрешно го приготвуваат сосот за болоњезе.
Покрај погрешни тестенини, многумина додаваат и непотребен зеленчук и зачини. Тој исто така открил дека би требало да се користат повеќе видови месо за да се добијат посакуваната текстура и вкус.
- Најпрво, наместо шпагети, би требало да користите талјатели.
- Во тавче препржете ситно сечкан кромид, целер и морков.
Традиционално, сосот болоњезе се приготвува со јунешко и со свинско месо.
„Свинското ќе ви даде волумен и вкус, а јунешкото текстура.“
- Кога месото ќе биде готово, треба да се додаде една посебна состојка – млеко! Така месото ќе омекне, а ќе добие и подобра текстура.
- Покрај млеко, треба да додадете и вино, заедно со пилешки или говедски бујон. Овие три состојки треба да се готват малку подолго за да не биде сосот кисел.
- Последниот совет на Џино е да го изоставите доматот, кој инаку често се додава.
- Наместо него, би требало да додадете малку каша или концентрат од домати, а целиот сос треба да го завршите така што ќе го оставите да се готви три часа на тивок оган.
- Поклопете го со капак час и половина и мешајте го секои 15 минути.
- По час и половина, тргнете го капакот. Послужете го сосот со сварени талјатели.