Ако претпочитате тестенини, овие шпагети ќе станат вашиот фаворит
Состојки:
- 500 г шпагети
- 1 кг домати
- 30 г мешавина билки (босилек, оригано, темјан)
- 40 мл маслиново масло
- 65 г доматно пире
- 4 големи чешниња лук
- 1 црвен кромид
- 150 мл павлака за готвење
- 50 г пармезан
- бибер
- сол
Приготвување:
1. Доматите се сечкаат на поголеми парчиња, се прелеваат со половина од маслиновото масло, се наросува од сечканите зачински билки и се промешува. Се ставаат во плех обложен со хартија за печење и се додаваат чешнињата лук со лушпа. Се пече во загреана рерна на 200°Ц, додека овенат доматите.
2. Додека се печат доматите, кромидот се чисти и се сечка на коцки, а потоа се пржи на преостанатото маслиново масло. Се додава пирето од домати и кратко се пржи.
3. Во блендер се комбинираат печените и оладени домати, печената пулпа од лукот и пржениот кромид со пирето од домати, па сето тоа заедно се сечка.
4. Смесата се префрла во тенџере, се додава киселата павлака за готвење, се ставаат сол и бибер, па се проварува.
5. Шпагетите се варат во солена вода, да омекнат, а потоа се цеди вишокот течност. Се чува филтрираната течност.
6. Во смесата од домати се додаваат шпагетите и по потреба се додава малку од течноста, се посипува со пармезан и се промешува.
Извор: Добра храна