Јули и август мирисаат на џемови кои нашите баби и мајки ги подготвувале. Нема добри домашни крофни, ниту палачинки без вистинскиот, домашно подготвен џем од кајсија по традиционален рецепт кој го наследивме од бабите.
Состојки:
1600 гр кајсии
1 лажица густин
700 гр шеќер
Подготовка:
Измијте ги кајсиите, извадете ги семките и исечете ги на половина или коцки. Густинот промешајте го со шеќерот, потоа додадете го во овошјето и добро промешајте. Можете да ги изгмечите кајсиите со рацете за да се извади сокот кој е неоходен за готвење.
Овошната смеса постојано мешајте ја на загреана рерна.
Додека готвите, тргнете ја пената и веднаш потоа ставете ја смесата во тегла. Затворете со капаци на завртување, превртете ги наопаку и оставете ги да отстојат околу 5 минути на капакот. Процесот на готвење на џемот трае околу 40 минути.
Коментарите се заклучени.