Кремпита со јагоди: Најкремастиот десерт што сте го пробале

Врвно задоволство

Непогрешлива комбинација на вкусови

Состојки:

За кората:

  • 4 јајца
  • 6 лажици шеќер
  • 6 лажици екстра бело брашно тип 400 на „Жито лукс“
  • 5 г прашок за печиво
  • 5 лажици масло
  • 5 лажици млеко

За ванилиниот крем:

  • 4 жолчки
  • 150 г шеќер + 4 лажици
  • 500 мл млеко
  • 1 пудинг со вкус на ванила
  • 20 г желатин
  • 4 белки
  • 2 пакетчиња ванилин шеќер
  • 250 мл слатка павлака

За филот од јагоди:

  • 800 г замрзнати јагоди
  • 60 г густин
  • 6 лажици шеќер

Други состојки:

  • 250 г лиснато тесто
  • 200 мл слатка павлака

Приготвување:

1. За приготвување на кората, белките се одвојуваат од жолчките и се матат во цврст снег, постепено додавајќи го шеќерот. Се додаваат една по една жолчките и се ставаат млекото и маслото во тенок млаз, со непрекинато матење со миксер.

2. Посебно се мешаат екстра белото брашно тип 400 на „Жито лукс“ и прашокот за печиво, па се додаваат во смесата и се мати.

3. Плех со димензии 22 х 30 см се обложува со хартија за печење и во него се става смесата. Се пече во загреана рерна на 180°Ц, дваесетина минути. Печената кора се сече напречно наполу.

4. Посебно се приготвува ванилиниот крем. Во тенџере се става 400 мл млеко, се додаваат 150 г шеќер и ванилиниот шеќер, па се вари додека зоврие. Во преостанатото млеко се матат жолчките и пудингот, па се додаваат во зовриеното млеко и понатаму се вари додека се згусне.

5. Желатинот се прелева со 8 лажици ладна вода, па се промешува и се остава да набабри. Се додава во топлиот фил од ванила и се меша додека се растопи.

6. Слатката павлака се мати во шлаг, па се додава во млакиот фил од ванила и се меша.

7. Првата половина од кората се враќа во плехот и се прелева со филот од ванила, па се прекрива со другата половина од кората. Се остава на ладно да се зацврсти.

8. Јагодите се одмрзнуваат и заедно со сокот што го пуштиле во текот на топењето се матат со миксер. Добиената каша се меша со шеќерот и густинот, па се вари додека се згусне. Филот од јагоди се прелева преку горната кора.

9. Лиснатото тесто се истенчува и се сече на 15 квадрати. Се пече во рерна, да зарумени тестото. Се лади и се распоредува преку филот од јагоди. Се декорира со шлаг.

Извор: Добра храна

Слатки залачиња што ќе ги снема за час: Овие бадемови коцки се вистинска енергетска бомба!
loading...
Прочитајте и

Оставете одговор

Вашата мејл-адреса нема да биде прикажана.

Ви благодариме за коментарот!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Сакаш посебен третман?
Зачлени се во елитниот клуб. Регистрирај ја својата е-адреса и добивај специјални понуди и вести
Одјава е можна во секое време