Слатки залачиња што ќе ги снема за час: Овие бадемови коцки се вистинска енергетска бомба!

Ќе ги обожавате

Одлична идеја за вкусен десерт

Состојки:

За кората:

  • 5 белки
  • 5 лажици шеќер
  • 1 ванилин шеќер
  • 5 лажици мелени бадеми
  • 1 прашок за печиво

За филот:

  • 5 жолчки
  • 5 лажици шеќер
  • 80 г млечно чоколадо
  • 150 г путер
  • 200 мл слатка павлака

За глазурата:

  • 100 мл слатка павлака
  • 100 г чоколадо за готвење
  • 50 г мелени лешници

Приготвување:

1. За приготвување на кората, белките се матат во цврст снег, постепено додавајќи ги шеќерот и ванилиниот шеќер. Посебно се соединуваат мелените бадеми и прашокот за печиво, па со лажица се додаваат во смесата.

2. Плех со димензии 20 х 30 см се обложува со хартија за печење и во него се излева смесата за кората. Се пече во загреана рерна на 180°Ц, дваесетина минути.

3. Посебно се приготвува филот.  Во сад за готвење на пареа се мешаат жолчките и шеќерот и се загрева, со непрекинато мешање, додека се добие светла и густа смеса. Се трга од пареата, па се додава искршеното чоколадо и се меша додека се растопи. Потоа се додава путерот и се продолжува со мешање додека се растопи.

4. Слатката павлака се мати во шлаг, па се соединува со оладениот крем и се мати со миксер.

5. Оладената кора се враќа во плехот и се прелева со приготвениот фил. Се рамни и се остава на ладно, да се зацврсти филот.

6. Слатката павлака се загрева до вриење, па се прелева преку чоколадото и се меша додека се растопи. Откако ќе се олади глазурата, се прелева преку цврстиот фил и се посипува со мелени бадеми.

Извор: Добра храна

Повкусен десерт не сте пробале: Овие карамел-обланди се топат во уста!
loading...
Прочитајте и

Оставете одговор

Вашата мејл-адреса нема да биде прикажана.

Ви благодариме за коментарот!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Сакаш посебен третман?
Зачлени се во елитниот клуб. Регистрирај ја својата е-адреса и добивај специјални понуди и вести
Одјава е можна во секое време