Слатки залачиња што ќе ги снема за час: Овие бадемови коцки се вистинска енергетска бомба!
Ќе ги обожавате
Одлична идеја за вкусен десерт
Состојки:
За кората:
- 5 белки
- 5 лажици шеќер
- 1 ванилин шеќер
- 5 лажици мелени бадеми
- 1 прашок за печиво
За филот:
- 5 жолчки
- 5 лажици шеќер
- 80 г млечно чоколадо
- 150 г путер
- 200 мл слатка павлака
За глазурата:
- 100 мл слатка павлака
- 100 г чоколадо за готвење
- 50 г мелени лешници
Приготвување:
1. За приготвување на кората, белките се матат во цврст снег, постепено додавајќи ги шеќерот и ванилиниот шеќер. Посебно се соединуваат мелените бадеми и прашокот за печиво, па со лажица се додаваат во смесата.
2. Плех со димензии 20 х 30 см се обложува со хартија за печење и во него се излева смесата за кората. Се пече во загреана рерна на 180°Ц, дваесетина минути.
3. Посебно се приготвува филот. Во сад за готвење на пареа се мешаат жолчките и шеќерот и се загрева, со непрекинато мешање, додека се добие светла и густа смеса. Се трга од пареата, па се додава искршеното чоколадо и се меша додека се растопи. Потоа се додава путерот и се продолжува со мешање додека се растопи.
4. Слатката павлака се мати во шлаг, па се соединува со оладениот крем и се мати со миксер.
5. Оладената кора се враќа во плехот и се прелева со приготвениот фил. Се рамни и се остава на ладно, да се зацврсти филот.
6. Слатката павлака се загрева до вриење, па се прелева преку чоколадото и се меша додека се растопи. Откако ќе се олади глазурата, се прелева преку цврстиот фил и се посипува со мелени бадеми.
Извор: Добра храна