Традиционалните колачи со генерации се приготвуваат по проверените рецепти на нашите баби
Состојки:
- 100 г маст
- 100 г шеќер
- 50 мл јогурт
- 1 јајце
- 1 ванилин шеќер
- 1/2 прашок за печиво
- 250 г брашно
- 1 пудинг од ванила
За полнење:
- 350 г домашен џем од јагоди
За посипување:
- 50 г шеќер во прав
Приготвување:
1. Во подлабок сад се мешаат јајцата, шеќерот и ванилиниот шеќер, па се матат со жица.
2. Се додаваат омекнатата маст и јогуртот, па се мати со миксер.
3. Посебно се мешаат брашното, кокосот, прашокот за печиво и пудингот од ванила, па се додава во изматените состојки и се меси мазно тесто. Се става во фолија и се остава во фрижидер 30 минути.
4. Отстоеното тесто се сука со сукало во дебелина од 5 мм, па со помала чаша или тркалезен калап се обликуваат ваниличките. Се редат во плех обложен со хартија за печење и се печат во загреана рерна на 180 степени Целзиусови, додека зацрвенат од долната страна.
5. По две ванилички се спојуваат со џемот од јагоди, а потоа се посипуваат со шеќер во прав.
Никој не може да им одолее на слатките десерти, па побарајте уште вакви рецепти во најновиот број на магазинот „Добра храна“.