Вкусен и здрав ручек
Состојки:
- 8 бабури
- 1 поголема главица црвен кромид
- 2 поголеми моркова
- 200 г шампињони
- 200 г хелда
- 1 лажиче мелена пиперка
- 2 домата
- 500 мл пасирани домати
- 2 лажици брашно
- масло
- пипер
- сол
Приготвување:
1. Хелдата се прелева со 600 мл ладна вода и се вари додека омекне. Во текот на варењето по потреба се долева уште малку течност.
2. Црвениот кромид се чисти и се сече на коцки, морковите се лупат и се сечат на поголеми парченца, шампињоните се сечат на плочки.
3. На малку масло се пржи црвениот кромид, а потоа се додаваат морковите, па и тие кратко се пржат.
4. Се додаваат шампињоните и се динстаат додека изврие вишокот течност.
5. Се додаваат кратко проварената хелда, мелената пиперка и зачини по желба, па се меша.
6. Пиперките се динстаат и се чистат. Внатрешноста се полни со приготвениот фил и се затвораат со крукчиња од домати.
7. Во поголем сад на малку масло се пропржува брашното, а потоа се сипуваат пасираните домати и вода колку што е потребно за да се добие поредок сос по варењето. Потоа се ставаат полнетите пиперки и се варат додека омекнат.
Овој вкусен ручек ќе ви го отвори апетитот за уште! Побарајте уште рецепти во најновиот број на магазинот „Добра храна“.