Доколку немате време за печење кори, филување и декорирање, ова е вистинскиот рецепт за вас – сите ќе бидат воодушевени од чоколадниот вкус
Состојки:
- 700-800 г здробени чајни колачиња
- 250 мл вода
- 150 г кристален шеќер
- 6 лажици какао во прав
- 100 г ореви
- 150 г путер
- екстракт од ванила
За глазурата:
- 120 мл слатка павлака
- 100 г чоколадо за готвење
Приготвување:
Во тенџере загрејте вода и какао. Додајте шеќер, а потоа и ситно сечкани ореви и на крајот путер. Сето тоа стопете го на ниска температура и варете го 7 до 8 минути. Сипете ја смесата врз здробените чајни колачиња. Додајте екстракт од ванила. Префрлете ја во калап и одозгора прелејте ја со фил од слатка павлака и чоколадо. Декорирајте ја со ореви и оладете ја добро пред послужување.