Запишете го овој рецепт за свечена, посна торта – ќе ви затреба
Состојки:
За кората:
- 500 мл вода
- 150 г шеќер
- 1 ванилин шеќер
- 4 лажици какао
- 320 г брашно
- 3 лажици масло
- половина кесичка прашок за печиво (1 лажиче)
- 50 г мелени ореви
- 50 г кокос
За преливот:
- 200 мл вода
- 4-5 лажици мармалад/ џем од кајсии, шипка, јагода, праски…
- 1 ред посно чоколадо
За филот:
- 1 л вода
- 2 пудинга од ванила
- 4 лажици брашно
- 150 г шеќер
- 200 г маргарин (посен)
- 50 г мелена посна плазма
- 100 г исечкано чоколадо (посно)
За глазурата (ако сакате да ја ставите):
- 150 г чоколадо
- 3 лажици масло
Приготвување:
Испечете две кори од состојките. Кога ќе се оладат, пресечете ги за да добиете 4 кори. Сето тоа измешајте го и печете го во загреана рерна на 180 степени, околу 30 минути, во тепсија со димензии 25х25 или тркалезна со пречник од 28 см.
Измешајте ги состојките за преливот и премачкајте го врз оладените кори.
Потоа, пригответе го филот. Во тенџере ставете шеќер, пудинг, брашно, малку вода. Измешајте, па додајте го остатокот вода и варете со постојано мешање. Покријте го и оставете го да се олад. Додајте го маргаринот кој бил на собна температура, па добро изматете. Додајте плазма и чоколадо.
Растопете го филот. Додајте ореви за украсување и шеќер во прав. Можете да декорирате по желба.
Филувајте ја тортата: кора, прелив, фил, кора прелив фил. Ставете ја тортата во фрижидер да се стегне, па украсете ја.