Волшебна посна торта: Свечена, богата и сочна!

Одличен десерт

Запишете го овој рецепт за свечена, посна торта – ќе ви затреба

Состојки:

За кората:

  • 500 мл вода
  • 150 г шеќер
  • 1 ванилин шеќер
  • 4 лажици какао
  • 320 г брашно
  • 3 лажици масло
  • половина кесичка прашок за печиво (1 лажиче)
  • 50 г мелени ореви
  • 50 г кокос

За преливот:

  • 200 мл вода
  • 4-5 лажици мармалад/ џем од кајсии, шипка, јагода, праски…
  • 1 ред посно чоколадо

За филот:

  • 1 л вода
  • 2 пудинга од ванила
  • 4 лажици брашно
  • 150 г шеќер
  • 200 г маргарин (посен)
  • 50 г мелена посна плазма
  • 100 г исечкано чоколадо (посно)

За глазурата (ако сакате да ја ставите):

  • 150 г чоколадо
  • 3 лажици масло
Приготвување:

Испечете две кори од состојките. Кога ќе се оладат, пресечете ги за да добиете 4 кори. Сето тоа измешајте го и печете го во загреана рерна на 180 степени, околу 30 минути, во тепсија со димензии 25х25 или тркалезна со пречник од 28 см.

Измешајте ги состојките за преливот и премачкајте го врз оладените кори.

Потоа, пригответе го филот. Во тенџере ставете шеќер, пудинг, брашно, малку вода. Измешајте, па додајте го остатокот вода и варете со постојано мешање. Покријте го и оставете го да се олад. Додајте го маргаринот кој бил на собна температура, па добро изматете. Додајте плазма и чоколадо.

Растопете го филот. Додајте ореви за украсување и шеќер во прав. Можете да декорирате по желба.

Филувајте ја тортата: кора, прелив, фил, кора прелив фил. Ставете ја тортата во фрижидер да се стегне, па украсете ја.

Брзо и лесно: Посна торта која не се пече
loading...
Прочитајте и

Оставете одговор

Вашата мејл-адреса нема да биде прикажана.

Ви благодариме за коментарот!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Сакаш посебен третман?
Зачлени се во елитниот клуб. Регистрирај ја својата е-адреса и добивај специјални понуди и вести
Одјава е можна во секое време