Брз и лесен рецепт за вкусна вегетаријанска мусака
Сите оние одлични гурмани ќе нè разберат кога ќе кажеме дека сме најсреќни кога јадеме, а особено кога наоѓаме верзија на храната што ја обожававме како деца – во вегетаријанска верзија.
Мусака е традиционално јадење направено од модар патлиџан, кое најмногу се подготвува на Балканот и на Блискиот исток. На Запад, генерално се верува дека мусаката потекнува од Грција. Грчката мусака се состои од слоеви модри патлиџани, мелено овчо месо и домати, прелиени со бел сос и печени во рерна, а нашата честопати доаѓа во форма на компири, мелено месо, домати и крем. Но, што е со вегетаријанците? За нив ви ја донесовме оваа вкусна верзија без месо. Добар апетит.
Прочитајте и: Многу лесна торта од морков што вреди да се испроба
ФОТО: Pexels