Почна Богородичниот пост, а ова се ПРАВИЛАТА што треба да ги следите: Еве што да ЈАДЕТЕ!

Богородичниот пост почна на 14 август, а ќе трае до 28 август, завршувајќи со празникот Успение на Пресвета Богородица. Ова е краток, двонеделен пост, но строго кажано доаѓа веднаш по велигденскиот пост.

Прилично строг режим е карактеристичен за Богородичниот пост – треба да се пости на вода сите денови, освен во сабота и недела, кога во исхраната може да се вклучат масло и вино. Исклучок е празникот Преображение, кога може да се јаде и риба.

Црквата го востанови овој пост по примерот на Пресвета Богородица, која времето пред својата смрт го поминала во постојан пост и молитва. Иако постот е подвиг за луѓето кои досега не го пробале, всушност може да биде лесен, особено ако не сте премногу мрзливи да се посветите на готвење и истражување на интересни посни рецепти.

Денес ви претставуваме еден од нив!

Неодолива пита со печурки и ореви: пробајте и ќе стане омилена во вашата куќа!

Состојки:

500 г кори за пита, без јајца
500 г шампињони
2 праза
сол и бибер по вкус
1 лажиче билни зачини
100 мл масло
400 мл кисела вода
1 чаша од 2 дл брашно
150 г гриз
1 кесичка прашок за печиво
1 лажиче сол
300 г ореви

Приготвување:

Празот ситно се сечка и се пржи на врело масло. Кога малку ќе омекне, додајте ги ситно сечканите печурки, сол, бибер и билни зачини, па пржете додека испари течноста. Оставете малку да се излади.

Со миксер изматете смеса од кисела вода, масло, брашно, сол, гриз и прашок за печиво. Половина од кората прекријте ја со оваа смеса во тенок слој и наредете ги корите една врз друга.

Кога ќе наредите половина од корите, на едниот крај ставете половина од филот и посипете со половина крупно мелени ореви. Свиткајте ги краевите навнатре и завртете ја ролната.

Така направете два ролати и ставете ги во плех обложен со хартија за печење. Врз ролатите намачкајте малку смеса од гриз и печете на 180 степени околу половина час или додека добијат убава боја.

Прочитајте и

Коментарите се заклучени.