Здравје од чинијата: Каша од коприва – јадење со жесток нарав

Најдобро е да се јаде млада коприва, и тоа нејзините горни ливчиња.

Благодарение на копривата, ова јадење го подига нивото на хемоглобинот, ја подобрува работата на бубрезите и панкреасот, го зајакнува имунитетот, ги исфрла токсините…

Како што се случува често, кашата од коприва се појави во нашата семејна исхрана сосема случајно. Сѐ започна кога дома донесов врзоп од првите сочни коприви. Ја измив и ја потопив во врела вода две минути.

За тоа време решив да направам каша од јачмен. Чаша јачменови зрна добро измив во неколку води (можете претходно да ги киснете два-три часа). Потоа го прелеав тоа со две чаши вода и го ставив да зоврие, па го намалив огнот и го држев на шпорет уште 15 минути (додека беше готово). Ја извадив копривата од водата, а одварот го оставив за миење на косата (секоја жена знае колку е корисен одварот од коприва за косата!).

Ја исечкав копривата и ја измешав во блендер заедно со еден грст зелени никулци од хелда. Во готовата каша од јачмен додадов 50-80 г путер ги (стопен), две лажичиња мелен коријандер, сечкана главица кромид и две чешниња лук, како и сол и мелен црн пипер по вкус. Сето тоа го измешав со копривите, го украсив со споменатите никулци и го сервирав.

Ќе истакнам дека ова јадење е многу вкусно и неверојатно корисно. Кашата од коприва го подига нивото на хемоглобинот, ја подобрува работата на бубрезите и панкреасот, го зајакнува имунолошкиот систем, ги поттикнува метаболизмот и работата на органите за варење и ги исфрла токсините.

Благодарение на витаминот К, кој го има во копривата, придонесува за добра коагулација на крвта. Обидете се да приготвите ваква каша или да измислите сопствено јадење заменувајќи ја копривата со магдонос, мирудија, босилек – какво било зелениште. Имајте убаво и добро здравје!

Контраиндикации за употреба на коприва: зголемено згрутчување на крвта, хипертензија и атеросклероза. Копривата не треба да се користи во случај на крвавење предизвикано од тумори на матката и јајниците.

Текст: Бојана Стојменовиќ

Прочитајте и

Коментарите се заклучени.