Слоевита и сочна традиционална пита: Научете како да приготвите тутманик!
Школа за готвење
Традиционалната бугарска пита, слоевита и сочна, мека однатре и со крцкава кора, е одмор за гурманите!
Состојки:
За тестото:
- 250 мл млако млеко
- 1 лажица јогурт
- 2 јајца
- 5 лажици растопен путер
- 1 лажиче шеќер
- 1 лажиче сол
- 40 г свеж квасец
- 650 г екстра бело брашно тип 400 на „Жито лукс“
За филот:
- 300 г свежо сирење
- 1 јајце
- 60 г путер
За премачкување:
- 1 јајце
Приготвување:
1. Во млакото млеко се мешаат издробениот квасец, лажиче екстра бело брашно тип 400 на „Жито лукс“ и шеќер. Се покрива со сува крпа и се остава на топло да нарасне.
2. Во сад се ставаат 300 г екстра бело брашно тип 400 на „Жито лукс“, се додава сол и се промешува. Се прави длабнатина во средината и се додаваат јајцата, стопениот путер, квасецот и јогуртот. Добро се меша, па постепено се додава преостанатото екстра бело брашно тип 400 на „Жито лукс“ и се меси со рака додека се добие мазно тесто. Замесеното тесто се остава на топло место да нарасне.
3. Тестото се дели на два дела. Првиот дел се сука со сукало и се премачкува со половина од омекнатиот путер, па се прекрива со другиот дел исукано тесто.
4. Се мати свежото сирење со јајцето и се распоредува по горната кора. Потоа сето тоа се витка во ролат, а добиениот ролат надолжно се преполовува.
5. Тркалезен плех од 28 см се обложува со хартија за печење. Првиот дел од исечениот ролат се сука во круг и се става на средината на садот. Околу него прицврстете го вториот дел од ролатот.
6. Обликуваното тесто се остава да нарасне на топло. Потоа се премачкува со изматено јајце и се пече во загреана рерна на 180°Ц, додека зарумени кората.
Извор: Добра храна