Рибја чорба со тестенини за 5 лица

Вкусно кашесто јадење

Нешто на лажица…

Вкусните домашни варива, паприкаши и слични деликатеси без кои не може да се замисли традиционалната кујна, омилени се на овие простори! Пробајте ја оваа вкусна, густа рибја чорба, која дефинитивно ќе ве освои.

Состојки:

  • 4 главици црвен кромид
  • 2 помали моркови
  • 1 резанка целер
  • 1 помал пашканат
  • 1 црвена пиперка
  • 1 кг котлети од крап
  • 1 рамна лажица сушена мелена пиперка
  • 1 лажиче лут пипер
  • 250 г излупени домати
  • 200 мл бело вино
  • 400 мл доматен сок
  • 2 лаврови листа
  • 500 г широки тестенини
  • пипер
  • сол

Приготвување:

  1. Црвениот кромид, морковите, целерот и пашканатот се чистат и се сечкаат на коцки. Пиперката се сече надолжно на четвртини и се чисти од семето и дршките.
  2. На малку масло се пржи црвениот кромид да порумени. Се додаваат морковите, целерот и пашканатот, па сето тоа заедно кратко се пржи.
  3. Се продолжува со динстањето, долевајќи по малку вода, додека зеленчукот омекне наполу.
  4. Се додава свежата пиперка и се сечкаат излупените домати, па сето тоа заедно кратко се динста.
  5. Омекнатите состојки се миксираат во блендер, па се враќаат во тенџерето. Се додаваат доматниот сок, белото вино и вода колку што е потребно за да се добие посакуваната густина. Се зачинува со лавров лист, мелената пиперка и лутиот пипер, се посолува и се вари додека зоврие.
  6. Потоа се додаваат котлетите од крап и понатаму се вари без мешање, дваесетина минути.
  7. Тестенините посебно се варат во солена вода, а потоа се цедат од вишокот течност. Се послужуваат како прилог со паприкашот.

Текст и фото: Добра храна

loading...
Прочитајте и

Оставете одговор

Вашата мејл-адреса нема да биде прикажана.

Ви благодариме за коментарот!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Сакаш посебен третман?
Зачлени се во елитниот клуб. Регистрирај ја својата е-адреса и добивај специјални понуди и вести
Одјава е можна во секое време