Маринираното месо е многу вкусно и сочно, можете да го зачините и да го оставите да отстои во маринада неколку дена пред употребата, па да го испечете кога ви треба.
Состојки:
* 2,5 кг месести свински ребра
За маринадата:
* 2 лажици сенф
* 2 лажици мед
* 2 лажици масло
* 2 лажичиња пипер
* 1 лажиче лут пипер
* 1 рамно лажиче ѓумбир во прав
* малку сол
* 1/2 лажиче оригано
За преливот:
* 50 мл соја-сос
* малку пипер
* 1 лажиче кафен шеќер
* 1 лажиче мед
* 1 лажиче сенф
* 3 лажици кечап
Приготвување:
- Се соединуваат сенфот, медот и маслото, па со добиената смеса се премачкуваат измиените и исушени свински ребра.
- Посебно се прави мешавината од сувите состојки. Се соединуваат пиперот и лутиот пипер, ѓумбирот, ориганото и малку сол по желба, па се меша. Со добиената мешавина се посипуваат премачканите ребра. Се викаат во фолија и се оставаат да преноќат во фрижидер.
- Утредента ребрата заедно со фолијата се ставаат во плех обложен со хартија за печење. Се печат 60 минути на 180°С, а потоа се намалува температурата на 150°С и се продолжува со печењето додека омекнат.
- Посебно се приготвува преливот. Се соединуваат соја-сосот, медот, кечапот, сенфот, кафениот шеќер и малку пипер по желба. Откако ребрата ќе омекнат, фолијата се отвора и се премачкуваат од двете страни со приготвениот прелив. Се враќаат во рерната и се печат уште десетина минути.
Текст и фото: Добра храна