Рецепт за македонски ајвар: Стар со децении, им успева на сите!

Пробајте!

Дојде време за правење ајвар

Пробајте го овој традиционален рецепт за ајвар кој со децении се пренесува од генерација на генерација…

Состојки:
  • 10 килограми црвени пиперки
  • 3 големи модри патлиџани
  • 5 децилитри масло
  • сол по желба
  • 1 голема лажица шеќер
Приготвување:

Испечете ги пиперките на рингла или во рерна. Веднаш по печењето, ставете го во пластични вреќички неколку минути за да омекнат и да ви се олесни отстранувањето на лушпите.

Кога ќе се оладат малку, секоја пиперка излупете ја и исчистете ја од семки, па ставете ги во голема цедалка или мрежеста вреќа, која ќе ја закачите за да се исцедат пиперките (потребни се најмалку 3 часа за цедење).

Испечете ги модрите патлиџани исто како пиперките, потоа исто така задржете ги кратко во вреќички, па излупете ги и оставете ги да се цедат.

Исцедените пиперки и патлиџани сомелете ги со рачен апарат за мелење месо, па сето тоа префрлете го во голем лонец и ставете го на тивок оган.

За време на готвењето, непрекинато мешајте, а маслото постепено сипувајте го по 1 децилитар на секои 20 минути. Мешајте непрекинато, бидејќи маслото не смее да излезе на површина.

Најлесно ќе проверите дали ајварот е готов, ако поминете со дрвена лажица по дното на лонецот, по што треба да создаде пат од лажицата, односно треба да го видите дното на тенџерето.

Солта и шеќерот додајте ги пред самиот крај, односно во последните 20 минути од готвењето. Во меѓувреме, додека ајварот се прави, треба да ги подготвите теглите. Загрејте чисти тегли на 50 степени и во нив сипете го ајварот додека уште е топол. На врвот од секоја наполнета тегла ставете малку масло и затворете ги со капак, па оставете ги во кутија и покријте ги со чаршав.

Оставете ги покриени постепено да се ладат 24 часа, а потоа тргнете ги на ладно и мрачно место.

Прочитајте и
Оставете одговор

Вашата мејл-адреса нема да биде прикажана.

Ви благодариме за коментарот!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.