24 НАЧИНИ ЗА БОЕЊЕ НА ВЕЛИГДЕНСКИ ЈАЈЦА: Овие техники функционираат кај секого, а користите само кромид

Сликањето со јајца е само вовед во еден од најрадосните празници – Велигден. Се’ што ви треба се хулахопки, лушпи од кромид и билки со кои сакате да ги премачкате јајцата. Постапката е многу едноставна.

Ако не сте собрале лушпи од кромид за потребите на Велики петок, секогаш можете да отидете во блискиот пазар и да купите кромид. За да го залепите растението што попрецизно на јајцето, можете претходно малку да го намокрите со вода. Откако ќе го направите тоа, ставете го јајцето во чорапот и врзете го за да не падне тревата од јајцето. Направете го тоа со секое јајце поединечно, а ако не сакате никакви шари на јајцето, можете само да го вметнете директно во кромидот.

Како што веќе спомнавме, потребно е јајцата да бидат на собна температура пред да се варат и во водата да се додаде една лажица оцет и сол. Додадете го кромидот и претходно подготвените јајца во водата и варете десет минути.

Дополнителна декорација По нанесувањето на бојата, јајцата можете да ги декорирате со дополнителни техники. Сликички, сјај, гел во боја се само некои од начините со кои можете да се справите.

Самолепливите налепници никогаш не се најдобро решение бидејќи во повеќето случаи се виткаат и не се лепат добро, па јајцето не изгледа совршено. Меѓутоа, ако имате мало дете, оваа активност ќе ви биде толку забавна што нема ни да помислите на несовршеноста на јајцата.

Интересен начин на украсување, а воедно и многу брз и едноставен е таканаречениот дезен „Облечи јајце“.

Ставете ги пластичните кеси на јајцето и потоа ставете го јајцето во топла вода со лажица. Пластиката автоматски се витка и додека трепнеш имате облечено јајце со многу интересни мотиви. Исто така, можете да нацртате разни обрасци користејќи гел, восок или бои во цевки.

Изборот е ваш, прашање е само колку време, нерви и креативност имате за такво нешто.

Еден од најпопуларните начини за боење јајца е да ги сварите во кора од црвен кромид со мотиви од детелина, лисја … сето тоа во стари хулахопки. Можете исто така да користите ножици за ситно да ги исечете лушпите од кромидот и лукот. Покријте го јајцето со сечканата лушпа и завиткајте го во чорап. Ќе добиете убав мермерен изглед. Може да се користи и комбинација од кромид и лук. Тоа е комбинација на едноставно, успешно, природно и евтино.

За да не пукаат јајцата додека се готват, извадете ги  од фрижидер малку порано за да можат да се загреат на собна температура. Треба да се измијат со топла вода, да се вари околу 1 час на тивок оган со додавање сол. Истурете ладна вода + оцет (лажица, две), спуштете ги јајцата во водата и вклучете го шпоретот.

Бавното готвење и солта ќе спречат пукнатини, а ако пукне јајцето, нема ништо лошо да го јадете бидејќи е природно обоено.

Ако сакате јајца само за декорација, најдобро е да ги издувате. За правилно да ги издувате јајцата, потребни ви се: неколку поголеми и поцврсти иглички, тенок шрафцигер, шприц, стапчиња за украсување торта или миење уши, тенка игла за плетење и неколку дрвени чепкалки за заби.

Подготовка: јајцето прободете го прво горе, а потоа долу со тенка игла. Вметнете го врвот на шрафцигерот во дупката и полека раширете го со внимателно вртење на шрафцигерот. Истото повторете го и на долниот крај на јајцето. Прободете ја белката со игла за плетење, а потоа полека вметнете ја иглата од шприцот во горната дупка и вбризгувајте воздух во јајцето.

Под притисок, содржината на јајцето ќе истече од другата страна. Можете да го направите истото со дување низ устата. Измијте ја лушпата добро внатре и надвор и оставете ја добро да се исуши. Вака подготвените школки можете да ги обоите со секакви бои.

Цветни мотиви

Ако сакате да го префрлите цветниот мотив од послужавникот или чинијата на велигденското јајце, прво исцртајте го цртежот со помош на проѕирна хартија, а потоа со молив префрлете го на лушпата. Потоа продолжете со бојадисување со помош на темпера измешана со жолчката што останала од издуваните јајца.

Прво насликајте ја едната страна и оставете ја добро да се исуши, а потоа и другата страна. Оставете ја позадината бела или обојте ја во бојата што ја сакате. Без разлика дали јајцата се бојадисуваат со природни или вештачки бои, секоја година пред Велигден, домаќинките се трудат да ги украсат велигденските јајца со некој нов мотив или нијанси.

Покрај традиционалните рецепти за боење во луковици со листови од детелина, магдонос или папрат, еве уште неколку интересни, кои можат да ве натераат да ги добиете сите пофалби на вашите најблиски за овогодинешниот труд.

1. Марморна – лушпите од црниот или лукот исечете ги на парчиња. Јајцето намокрете го, малку расукајте го во лушпите и завиткајте го во алуминиумска фолија или во тенок најлонски чорап. Гответе во тенџере со боја.

2. Напречно врз јајцето во сите правци врзете гумени ластичиња за теглата и бојадисајте.

3. Форми – Посилната селотејп лента исечете ја на ленти, точки, квадрати, триаголници, цветови, букви и залепете ги на варените јајца. Ставете ги во најлонска чорапа и обојте ги во саканата боја.

4. Вреќа – замотајте го јајцето во мрежеста кеса од компири, кромид, портокали или лимони, врзете цврсто со конец и варете во боја.

5. Традиција – Докажани добри природни бои за јајца добиени од лушпи од лук или кромид, цвекло, листови од орев, кантарион и сок од млад кромид. Можат да се украсат со слики но и со растенија кои имаат украсни листови како магдонос, детелина, папрат… Ако готвите јајца во кромид, во водата можете да додадете и разни ароматични билки кои даваат убав вкус.

6. Масло – Додадете неколку капки масло во мал сад со боја за јајца. Сварените јајца спуштете ги и брзо свртете ги.

7. Трошки – варено јајце премачкајте го со лепак и валкајте во шарени украсни трошки или презла.

8. Сјај – Нанесете лепак на одредени делови од јајцата со четка и превртете ги во сребрен сјај за лице и тело.

9. Креп-хартија – Исечете креп хартија во потемни бои по можност и исечете ги на тенки, но долги ленти. Во нив замотајте варени, се уште топли јајца и внимателно спуштете ги во сад со ладна вода во кој е ставена една лажица оцет, за хартијата добро да се залепи. Извадете го и оставете го да се исуши, но не треба да чекате хартијата целосно да се стврдне. Најдобро е да користите неколку нијанси одеднаш, црвена, жолта, сина, зелена… бидејќи се добиваат необични дезени.

10. Брзо и лесно – Истурете неколку капки течна прехранбена боја во кесичка за замрзнување, може да биде неколку нијанси истовремено, ставете варено јајце внатре и мешајте го додека не ја добиете саканата боја и мотив.

11. Изгребано јајце – Ако јајцето не е рамномерно обоено, некаде бојата фаќа посилно, а некаде помалку, извадете го од бојата и со жица за садови или со нож изгребете ја лушпата уште малку и вратете ја на истата или посветла боја.

12. Бубамара – Обојте ги јајцата во саканата боја, по можност црвена. Со вилушка и четка изматете една белка и на бојадисаното јајце направете туфни. Се тркалаат во афион.

13. Натопете врвка долга 30 см во концентрирана боја за јајца. Завиткајте го натопениот врв околу јајцето во различни правци. Земете уште една врвка, потопете ја во друга боја и повторете ја постапката онолку пати колку што сакате за да ги добиете нијансите на јајцата.

14. Тантела – Сварете ги јајцата, завиткајте ги по можност со чипкани хулахопки, добро е да се стегне над јајцето но не многу за да не се скрши и спуштете го во подготвената боја.

15. Јајца на пареа – тврдо варените јајца исцедете ги од водата. Во поширок сад истурете околу 2-3 см вода, на тавата ставете цедалка, цедалка или слична решетка. Во него наредете ги варените јајца, нерамномерно посипете ги со шарени бои за јајца, па сè убаво покријте со крпа за да не излезе пареа од садот. Гответе на умерен оган околу 10 минути и ќе добиете необично обоени јајца.

16. Темпера – Ако сакате да бојадисате веќе бојадисани јајца, разредете ја температа во плиток сад, така што водата ќе биде само малку заматена. Потопете ги уште топлите јајца во овој раствор. Кога ќе се исушат, обојте ги со мотиви по желба со темпера.

17. Зрна – варените јајца може да се премачкаат со лепак или белка и да се виткаат во комбинација од пченица, ориз и други зрна. Над него може да се попрска со злато или друг лак.

18. Восочни бои – Исцртајте ги ги варените јајца со восочни бои и дури потоа бојадисајте ги во саканата боја. Во отпечатените области бојата нема да се залепи.

19. Свила – Исечете ги старите свилени марами или вратоврски на парчиња доволно големи за да ги завиткате околу јајцата. Убаво ставете ја шарата бидејќи целосно ќе се преслика на јајцето кога ќе се свари. Проверете дали отпечатената страна на ткаенината е свртена кон јајцето. Цврсто завиткајте во газа, стара навлака за перница или слична памучна ткаенина, врзете ја со гумено ластиче. Се вари 20 минути во вода во која се додадени три лажици оцет.

20. Налепници – веќе бојадисаните јајца можете да ги декорирате со помали налепници, по можност оние со шари.

Прочитајте и

Коментарите се заклучени.