Најдобрите макарони со сирење: Меки и кремасти тестенини, вистинско задоволство!
Овој оброк го обожаваат и децата и возрасните, па сигурно нема да погрешите.
Состојки:
- 240 гр макарони, облик по желба
- 2 лажици пченкарно брашно
- 1 чаша млеко
- 1 чаша рендано сирење (мешавина од сирења, гауда, ементалер, чедар)
- сол, бибер
Подготовка:
- Истурете вода за макарони во средна шерпа, посолете ја добро и ставете ја на шпорет да зоврие.
- Гответе ги макароните онолку минути колку што е наведено на пакувањето.
- Истурете го млекото во мало тенџере и ставете го да се загрева на шпоретот, додадете пченкарно брашно и измешајте со жица за матење за да ги раскинете грутките.
- Потоа мешајте го сирењето, мешајте цело време додека смесата не зоврие, сирењето се стопи и добиете мазен сос без грутки.
- Проверете го вкусот и додадете сол и бибер доколку е потребно.
- Истурете го подготвениот сос врз сварените тестенини, промешајте и оставете да стои неколку минути, промешајте уште еднаш и послужете.
Прочитајте и: Здрави закуски: Крекери со бадеми, рузмарин и семиња