Најдобрите макарони со сирење: Меки и кремасти тестенини, вистинско задоволство!

Овој оброк го обожаваат и децата и возрасните, па сигурно нема да погрешите.

Состојки:

  • 240 гр макарони, облик по желба
  • 2 лажици пченкарно брашно
  • 1 чаша млеко
  • 1 чаша рендано сирење (мешавина од сирења, гауда, ементалер, чедар)
  • сол, бибер

Подготовка:

  • Истурете вода за макарони во средна шерпа, посолете ја добро и ставете ја на шпорет да зоврие.
  • Гответе ги макароните онолку минути колку што е наведено на пакувањето.
  • Истурете го млекото во мало тенџере и ставете го да се загрева на шпоретот, додадете пченкарно брашно и измешајте со жица за матење за да ги раскинете грутките.
  • Потоа мешајте го сирењето, мешајте цело време додека смесата не зоврие, сирењето се стопи и добиете мазен сос без грутки.
  • Проверете го вкусот и додадете сол и бибер доколку е потребно.
  • Истурете го подготвениот сос врз сварените тестенини, промешајте и оставете да стои неколку минути, промешајте уште еднаш и послужете.

Прочитајте и: Здрави закуски: Крекери со бадеми, рузмарин и семиња

 

Прочитајте и
Оставете одговор

Вашата мејл-адреса нема да биде прикажана.

Ви благодариме за коментарот!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.