Научете како да приготвувате совршена и мека погача која останува свежа и утредента
Состојки:
- 20 г квасец
- 1 лажиче шеќер
- малку сол
- 400 мл млеко
- 2 јајца
- 50 г стопен путер
- уште малку путер за премачкување
- 700 г брашно
- сусам
- жолчка
Приготвување:
Растопете го квасецот со шеќер, па сипете го во подлабок сад. Додајте јајца, стопен путер, млеко, брашно и сол и замесете мазно тесто кое треба одмора 30 минути на собна температура.
Расукајте го тестото на маса и поделете го на 2-3 дела. Со сукало расукајте го во правоаголник, премачкајте го малку со путер и завиткајте го во ролат, па пресечете го на мали ролати.
Тепсија од 24 см премачкајте ја со масло и редете ги ролатчињата во круг и во средина. Покријте ги и оставете ги да нараснуваат околу 20 минути. Премачкајте ги со жолчка и посипете ги со семки.
Печете на 180 степени Целзиусови околу 45 минути. Покријте ги со крпа и оставете ги 15 минути, па извадете ги од плехот.