Време е максимално да ја искористите младата коприва – извор на здравје
Состојки:
- 40 мл масло
- 1 главица кромид
- 3 чешниња лук
- 1 компир
- 1 морков
- 1 зелена пиперка
- 2 супени лажици пченкарно брашно
- 200 г коприва
- сув зачин
- сол
- бибер
- слатка зачинска пиперка
- толчена лута пиперка
Приготвување:
На масло пропржете го кромидот и зеленчукот. Прелејте ги со малку вода, додајте зачини и продолжете да ги загревате. По десетина минути, додајте пченкарно брашно и коприва, прелејте ги со вода, па продолжете со готвење. Варете ја чорбата 20-тина минути. Иситнете ги парчињата со миксер, па вратете ја супата од коприва на шпорет да зоврие. Добар апетит!