Вкусна и крцкава пита со готови кори и фил од компири
Брзо се приготвува, не е потреба значителна вештина, а за вкусот и да не дискутираме – пробајте ја и уверете се сами!
Состојки: 500 г кори за пита, 1-1,5 кг компири, 2 главици кромид, сол и црн пипер по вкус, малку кисела вода, масло по потреба.
Приготвување:
За фил: изрендајте го компирот, ситно исечкајте го кромидот, па испржете го во вреломасло, додајте го и компирот и пршете додека омекне, со постојано мешање. Зачинете по вкус.
Одвојте ги корите, попрскајте ги со малку масло, па преклопете ги во триаголник.
По должина на долниот дел распоредете го филот и завиткајте во ролна.
Полнетата ролна завиткајте ја во круг. Повторете го истото со преостанатите кори.
Обложете го плехот за хартија за печење и наредете ги ролните.
Полжавчињата одкори редете и еден до друг, така што краевите да им се преклопуваат за да не се одвоткаат за време на печењето.
Премачкајте ја питата со мешавина од кисела вода и масло и печете ја на 200 степени додека зарумени.
Текст: Добра храна