Тестенини со аспарагус и фета сирење: Пробајте го овој лесен ручек

Искористете го аспарагусот што го наоѓате во продавниците и подгответе го овој лесен ручек.

Овој рецепт за салата од тестенини со аспарагус користи некои од нашите омилени состојки, брз и лесен за правење. Тоа е исто така лесна храна што содржи „само“ доволно протеини за да не ве засити премногу под овие високи температури. Одличен е како топол и ладен оброк, за лесно и многу потребно освежување.

Тестенини со аспарагус и фета сирење

Состојки:

  • 1 килограм свеж аспарагус, краевите исечени и фрлени
  • 1 килограм теестенини од цело зрно
  • сок и кора од 1 лимон (околу 3 лажици сок, 1 лажица кора од лимон)
  • 1 лажица маслиново масло
  • (по избор) 1 лажица оцет од црвено вино
  • 2/3 шолја рендана фета или козјо сирење (или пармезан)
  • 1/4 чаша свеж босилек
  • црн пипер

Подготовка:

Исечете го аспарагусот дијагонално на парчиња со големина на залак. Ставете ги на страна.

Во голем сад, варете ги тестенините ал денте во согласност со упатствата на пакувањето. Промешајте го аспарагусот околу 3 минути пред да се направат тестенините.

Кога тестенините се ал денте, истурете ги тестенините и аспарагусот во сито (или исцедете ја водата). Потоа исплакнете ги тестенините и аспарагусот со ладна вода додека не се изладат.

Вратете ги тестенините во тенџерето и прелијте ги со сок од лимон и кора од лимон и маслиново масло (и оцет од црвено вино, ако го користите) додека не се соединат.

Додадете сирење, босилек и малку црн пипер и мешајте додека не се стопат.

Доколку е потребно, вкусете и зачинете со црн пипер.

Послужете веднаш или покријте и ставете во фрижидер до три дена.

Прочитајте и: Подгответе вкусен тарт од кајсија

 

ФОТО: Shutterstock

Прочитајте и
Оставете одговор

Вашата мејл-адреса нема да биде прикажана.

Ви благодариме за коментарот!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.