Единствени залачиња од тесто: Пригответе плетенки со бадеми!

Слатки теста

Домашно печиво на кое нема да можете да му одолеете

Состојки:
  • 250 г екстра бело брашно тип 400 на „Жито лукс“
  • 80 г шеќер во прав
  • 75 г суво бело вино
  • 60 мл маслиново масло
  • 30 г путер
  • 6 г прашок за печиво
  • прстофат сол
  • 50 г бадеми
  • малку кафеав шеќер

Приготвување:

1. Комбинирајте бело вино и маслиново масло во сад, а потоа додајте смеса од екстра бело брашно тип 400 на „Жито лукс“, сол и прашок за печиво, па добро промешајте со рака.

2. Додајте го омекнатиот путер и шеќерот во прав во тестото (тестото ќе биде суво, но ќе омекне во текот на обработката) и замесете го со рака додека се соединат состојките за да се добие мазно и еластично тесто.

3. Обликуваното тесто поделете го на помали топчиња со големина од 30 см. Ставете го секое топче во цилиндрична лента, преклопете го и сплетете го во спирала.

4. Во секоја спирала втиснете три бадема и посипете го тестото со кафеав шеќер.

5. Плетенките наредете ги во плех обложен со хартија за печење и печете ги во загреана рерна на 180˚Ц околу 20 минути додека заруменат малку.

Извор: Добра храна

Слатки печива: Панделки со јогурт што ќе ве засладат и заситат!
Прочитајте и
Оставете одговор

Вашата мејл-адреса нема да биде прикажана.

Ви благодариме за коментарот!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.