Домашно печиво на кое нема да можете да му одолеете
Состојки:
- 250 г екстра бело брашно тип 400 на „Жито лукс“
- 80 г шеќер во прав
- 75 г суво бело вино
- 60 мл маслиново масло
- 30 г путер
- 6 г прашок за печиво
- прстофат сол
- 50 г бадеми
- малку кафеав шеќер
Приготвување:
1. Комбинирајте бело вино и маслиново масло во сад, а потоа додајте смеса од екстра бело брашно тип 400 на „Жито лукс“, сол и прашок за печиво, па добро промешајте со рака.
2. Додајте го омекнатиот путер и шеќерот во прав во тестото (тестото ќе биде суво, но ќе омекне во текот на обработката) и замесете го со рака додека се соединат состојките за да се добие мазно и еластично тесто.
3. Обликуваното тесто поделете го на помали топчиња со големина од 30 см. Ставете го секое топче во цилиндрична лента, преклопете го и сплетете го во спирала.
4. Во секоја спирала втиснете три бадема и посипете го тестото со кафеав шеќер.
5. Плетенките наредете ги во плех обложен со хартија за печење и печете ги во загреана рерна на 180˚Ц околу 20 минути додека заруменат малку.
Извор: Добра храна