Пробајте малку поинакви вкусови и мириси – збогатете го вашето мени
Состојки:
- 500 г пилешко месо
- 2 супени лажици брашно
- 1 лажиче чадена пиперка
- 1 лажиче оригано
- сол
- бибер
- 2 пиперки
- 1 кромид
- 2 чешниња лук
- 50 г суви сливи
- 5 маслинки
- 50 мл вино
- 100 мл бујон
За грчките тиквички:
- 1 тиквичка
- 1 лажиче лук во прав
- 1 лажиче оригано
- 1 лажиче рузмарин
- 1 лажиче цимет
- сол
- фета-сирење
Приготвување:
Измешајте брашно, чадена пиперка, оригано, сол и бибер, па извалајте го пилешкото во смесата и пржете го додека добие боја. Тргнете го месото и на маслото ставете пиперки исечени на ленти и кромид.
Додајте лук, суви сливи, маслинки, црвено или бело вино, пилешки бујон или која било супа. Вратете го месото, поклопете и загревајте го 20-30 минути.
За мешавината од зачини што ќе оди врз тиквичките помешајте сол, бибер, рузмарин, оригано, лук во прав и цимет.
Исечете ги тивкичките, премачкајте ги со маслиново масло и посипете зачини одозгора. Пропржете ги во тавче. На крај, посипете рендана фета.