Еднаш кога ќе го пробате, постојано ќе го приготвувате
Состојки:
- 2 подебели стебла праз
- 400 г мелено јунешко месо
- 40 г мали тестенини – тарана
- 200 мл доматен сок
- бибер
- сол
- масло
За преливот:
- 200 мл доматен сок
- 150 мл говедска супа во коцки
Приготвување:
1. Се чистат стеблата праз, се сечат наполу, а потоа се сечат вертикално и внимателно се одвојуваат листовите.
2. Во тенџере се става 2 литра вода и се вари додека зоврие. Се додаваат листовите праз и се варат додека омекнат. Се цеди вишокот течност и се оставаат да се оладат.
3. Преостанатата внатрешност од празот, која остана по одвојувањето на широките листови, се сечка на коцки.
4. На малку масло се пржи празот исечкан на коцки, а потоа се додава меленото говедско месо и се пржи, со непрекинато мешање, додека ја промени бојата. Се продолжува со варење, додавајќи малку доматен сок, околу 15 минути. Се додаваат тараната, сол и бибер, па се вари со мешање додека набабрат тестенините.
5. На секој лист праз се става по една лажица од филот со месо, се преклопува во триаголник од левата, а потоа од десната страна и се повторува постапката на превиткување до крајот на листот праз. Преостанатите листови се полнат на истиот начин.
6. Пакетчињата праз се ставаат во огноотпорен сад, се прелеваат со мешавината од супа и доматен сок, па се печат во рерна.
Извор: Добра храна