Ви предлагаме совршен рецепт за пилав што ќе го обожавате
Состојки:
- 150 г ориз
- 300 г мешавина од зеленчук по желба
- 200 г кромид или праз
- 50 мл маслиново масло
- 1 коцка за супа
- сол по вкус
- бибер по вкус
- магдонос по вкус
- куркума и босилек, по желба
Приготвување:
- Добро измијте го оризот, а зеленчукот исечкајте го ситно.
- Ситно исечкајте го кромидот и добро пропржете го на масло, потоа додајте морков, па пржете уште 5 минути.
- Додајте го остатокот од зеленчукот, прелејте го со малку вода и поклопете го да се динста.
- Кога зеленчукот ќе омекне, зачинете го по вкус.
- Во огноотпорен сад измешајте го измиениот ориз и динстаниот зеленчук.
- Сварете бујон од една коцка за супа и 400 мл вода.
- Сипете ја во огноотпорниот сад, сето тоа убаво измешајте го и печете го пилавот на 220 степени околу 20 минути додека се потпече убаво.