Гулаш со колбаси и леблебии: Ручек на лажица што ќе го нахрани целото семејство
Јадење за паметење
Колбасот измешан со кељ, леблебии и доматно пире дава совршена комбинација на вкусови
За лутиот вкус на овој гулаш заслужна е толчената пиперка која му дава посебна арома.
Состојки:
- 1 лажица обично или маслиново масло
- 1 ситно сечкан кромид со средна големина
- 2 чешниња ситно исечкан лук
- 75 г колбас
- 1 лажица толчена пиперка
- 400 г ситно исечкани домати
- 200 мл зовриена вода
- 2 лажици пире од домати
- 400 г леблебија
- 75 г исечкан сушен кељ
- сол
- бибер
Приготвување:
- Во големо тавче загрејте масло на средна температура.
- Додајте кромид и лук и пржете 2-3 минути, повремено мешајќи, додека омекнат.
- Додека кромидот и лукот се пржат, исечкајте колбаси, отприлика на 1,5 сантиметри.
- Додајте колбас и толчена пиперка во тавчето, па пропржете уште малку.
- Потоа, додајте ги доматите, зовриената вода и доматното пире, и добро промешате.
- Оставете го да зоврие, а потоа намалете ја температурата.
- Измијте ги леблебиите со ладна вода и исцедете ги.
- Додајте ги и нив во тавчето и оставете ги да зовријат.
- Оставете го сето тоа да се крчка уште 8-10 минути, повремено мешајќи, додека сосот испари до половина.
- Потоа, во тавчето додајте кељ и оставете да се крчка уште 1-2 минути, додека омекне.
- Посолете и зачинете со бибер по желба.
ФОТО: Pixabay
А дали ја знаете тајната на совршениот гулаш? Вака се приготвува највкусното јадење на лажица!