Деликатес на необичен начин: Лазањи во пиперки

Вкусен специјалитет!

Пробајте лазањи приготвени на малку поинаков начин

Состојки:
  • 4 поголеми бабури
  • 1 главица црвен кромид
  • 300 г мелено јунешко месо
  • 200 мл доматен сок
  • 150 г шампињони
  • 3 листа тесто за лазањи
  • 150 г топено сирење
  • 40 г пармезан
  • оригано
  • мешавина шарен пипер
  • масло
  • јодирана морска сол

Приготвување:

1. Бабурите се мијат, па врвовите заедно со дршката се сечат и се оставаат настрана, а семките се отстрануваат.

2. Црвениот кромид се чисти и се сече на коцки, шампињоните на листови.

3. На малку масло се пропржува црвениот кромид, а потоа се додава меленото јунешко месо и се пржи додека ја промени бојата.

4. Се ставаат шампињоните, се додава доматниот сок и потоа се пасира на умерена температура додека испари вишокот течност. При крајот на динстањето се додаваат ориганото, пиперот и морската сол.

5. Посебно се соединуваат сирењето и пармезанот.

6. Тестото за лазањи накратко се проварува во солена вода, а потоа се цеди од вишокот течност.

7. Помал тркалезен плех се обложува со хартија за печење и во него се редат исчистените пиперки. Се полнат по следниот редослед: лажица од филот од месо, лажица од смесата од сирење, парче тесто за лазањи. Постапката се повторува додека се наполнат пиперките.

8. Се затвораат со капачињата, се мотаат во фолија и се печат во загреана рерна на 200°С, околу 30 минути. Потоа се отстранува фолијата и се продолжува со печење додека поруменат.

Извор: Добра храна

loading...
Прочитајте и

Оставете одговор

Вашата мејл-адреса нема да биде прикажана.

Ви благодариме за коментарот!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Сакаш посебен третман?
Зачлени се во елитниот клуб. Регистрирај ја својата е-адреса и добивај специјални понуди и вести
Одјава е можна во секое време