Англиската пита со тиквички е летно јадење број 1: Лесно, сочно и превкусно!

Ќе барате репете

Пазарите се полни со млади и многу здрави тиквички, па сега е идеално време да ги искористите, а еве еден одличен предлог

Состојки:
  • 500 г мазно брашно
  • 30 мл масло
  • Половина кесичка прашок за печиво
  • Лажиче сол
  • 200 мл вода
  • 4 тиквички
  • 1 парче бело месо
  • 300 г младо сирење
  • 200 г кисела павлака
  • 100 г неутрална павлака
  • 50 мл млеко
  • 4 јајца
  • 4 лажици гриз
  • 70 г пармезан
  • 100 г кашкавал
  • 2 лажички масло
  • Лажиче сол
  • Прстофат бибер
Приготвување:

Од брашното, маслото, прашокот за печиво, солта и водата замесете мазно тесто. Формирајте ролна и одвојте третина од тестото. Формирајте го во топче и оставете го половина час во фрижидер. Тиквичките исечете ги на многу тенки кругови, посолете ги и ставете ги во цедилка за да се исцедат од водата што ја пуштаат. Измешајте сирење, кашкавал, кисела и неутрална павлака и млеко. Мешајте, додавајќи ги јајцата едно по едно, гризот и пармезанот. Посолете по вкус и забиберите, а на крајот, додајте ги тиквичките и белото месо што сте го искинале на влакненца. Расучете го тестото во круг и со сукало пренесете го во подмачкан калап. Во калапот сипете ја приготвената смеса, па печете ја околу еден час на 170 степени.

Добар апетит!

Палачинките од тиквички и компир се совршениот летен оброк: Се приготвуваат за миг, а најдобро одат со кисело млеко
Прочитајте и
Оставете одговор

Вашата мејл-адреса нема да биде прикажана.

Ви благодариме за коментарот!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Сакаш посебен третман?
Зачлени се во елитниот клуб. Регистрирај ја својата е-адреса и добивај специјални понуди и вести
Одјава е можна во секое време