5 РЕЦЕПТИ за специјалитети со ПИЛЕШКО МЕСО, кои никого не оставаат рамнодушен
Да, пилешкото месо секогаш е добредојдено на трпезата. На овие рецепти нема да им одолеете…
Глазирано пилешко со ѓумбир
Состојки: 1,5 кг пилешки батаци со карабатак, ½ лажиче сол, ¼ лажиче црн пипер, 2 лажичиња сусамово масло, 1 лажица рендан свеж ѓумбир, 2 чешниња лук, ½ шолја хоисин-сос (кинески сос за месо), 2 лажици соја-сос, 1 лажиче шеќер, ½ лажиче чили во прав
Приготвување:
- Зачинете го месото со сол и црн пипер, префрлете го во подмачкан сад и печете го половина час на 180 степени.
- Направете глазура од сусамовото масло, загреано во тава на умерен оган, во кое ќе ги додадете ѓумбирот и лукот.
- Додајте ги и хоисин-сосот, соја-сосот, шеќерот и чили-правот и варете додека се згусне.
- Извадете го пилешкото од рернаta, премачкајте го со глазурата и вратете го да се испече докрај.
- Послужете го со зелена салата и млад кромид.
Печено пиле со ванила и сос од путер
Состојки: 1 цело пиле, 1 лимон, 1 кромид, 1 стапче ванила, 4 лажици путер, 2 лаврови листа, 2 лажичиња маслиново масло, сол и црн пипер
Приготвување:
- Втријте ги солта и црниот пипер во пилето, па наполнете го со исчистена главица кромид, половина лимон и наполу пресечено стапче ванила.
- Подмачкајте ја тавата со маслиново масло, пропржете го пилето во неа по малку од двете страни, па ставете го во рерната да се испече.
- Кога е готово, извадете ги кромидот, лимонот и ванилата и оставете го да се излади малку.
- Во мрснотијата од тавата во која се печело пилето додајте путер, лавров лист и стапче ванила и загревајте го на оган додека потемни путерот, па со смесата прелејте го печеното пиле.
- Послужете со грилувани тиквички и шери-домати.
Ароматични пилешки гради
Состојки: ½ кг пилешки гради, ¼ шолја путер, сок од половина лимон, сол и црн пипер, 2 чешниња лук, 1 лажица италијанска мешавина, 1 лажиче толчен пипер, 2 лажичиња маслиново масло
Приготвување:
- Во омекнатиот путер додајте ги ситно сечканото лукче, мешавината зачини и толчениот пипер, па добиената смеса втријте ја во пилешките гради (претходно зачинети со сол и црн пипер).
- Испржете го месото во маслиново масло, по минута од секоја страна.
- Тргнете ја тавата од огнот, попрскајте го месото со сок од лимон и печете го во рерна загреана на 200 степени.
- Допечете го пилешкото и извадете го од рерната додека е сочно. По желба, сервирајте го со кус-кус.
Пилешко со црвен пипер и оригано
Состојки: 1 цело пиле, 3 лажици масло од семки од грозје, сок од 2 лимети, ¼ шолја соја-сос, 2 лажици црвен пипер, 1 + ½ лажици кумин во прав, 6 чешниња лук, 4 лажичиња сол, 1 лажиче оригано
Приготвување:
- Исушете го пилето, отстранете му ги грбот и тртникот, но да остане во едно парче. Свртете ги градите нагоре и притиснете го месото да се израмни.
- Измешајте 1 лажица масло, сок од лимета, соја-сос, црвен пипер, кумин, оригано, ситно рендано лукче и 3 лажичиња сол, па со добиената смеса истријте го пилето.
- Прицврстете го сплесканото пиле со две дрвени стапчиња за да се испече подобро и печете го на 200 степени.
- Послужете го со варена боранија и со сос на база на јогурт.
Пилешко со сос од мед и сенф
Состојки: половина пиле (пресечено по должина), 3 лажици маслиново масло, 2 лажици мед, 2 лажици сенф, 3 чешниња лук, 1 лажица сок од лимон, сол и црн пипер, неколку гранчиња рузмарин, неколку парчиња лимон
Приготвување:
- Зачинете го пилето со сол и црн пипер, втријте ги зачините, а потоа помешајте ги маслото, медот, сенфот, лукот и лимоновиот сок, па добиената маринада втријте ја во месото.
- Ставете го пилето во подмачкан плех, додајте гранчиња рузмарин и парчиња лимон и додајте малку вода за да биде посочно месото.
- Печете на 200 степени вртејќи го пилето неколкупати за да ја впие течноста. На крајот, вклучете ја опцијата за грилување за да се потпече кожичката.
- Сервирајте со грилувана црвена и зелена пиперка.Текст: Убавина и здравје
Коментарите се заклучени.