3 ручеци од пилешко месо: Нови и необични рецепти што не сте ги приготвувале досега!

Одлични предлози

Ако обожавате пилешко, пробајте ги овие необични рецепти

Пилешкото е месо што нутриционистите со задоволство го препорачуваат, без разлика дали сте на диета или сакате да се храните здраво.

Ви носиме 3 рецепта за ручек со пилешко месо…

Полнето пиле

Состојки:

  • цело пиле
  • 4-5 резанки стар леб
  • млеко, по потреба
  • 200 г сланина
  • 1 кромид
  • 3 чешниња лук
  • врзоп магдонос
  • 1 јајце
  • 200 г шампињони
  • сол
  • бибер
  • путер, по потреба

Приготвување:

Добро посолете го исчистеното пиле однадвор и однатре. Потопете го лебот во млекото, добро исцедете го и ставете го во сад. Додајте ситно сечкана сланина, ситно сечкани кромид и лук, лист од магдонос, јајце и шампињони, па посолете и забиберите. Добро промешајте ја смесата и наполнете го пилето со неа, па потоа врзете ги копаните со цврст конец, за да не ви истече смесата. Од остатокот од смесата направете топчиња и наредете ги околу пилето во подлабок плех или во огноотпорен сад. Пред печење, премачкајте го пилето со малку путер, а во текот на печењето полевајте го повеќе пати со сокот од печењето. Печете го околу час и половина на 200 степени.

Оброк салата со пилешко

Состојки:

  • 1 пакување тестенини по избор
  • 400 г пилешко месо исечкано на мали коцки и пропржено
  • 1 помала главица зелена салата, грубо сечена
  • 200 г шери домати
  • 1 чаша крутони
  • 1 грчки јогурт
  • 1/3 чаша свеж пармезан
  • 1/4 чаша печени бадеми

Приготвување:

Сварете ги тестенините во солена вода според упатствата на пакувањето, потоа измијте ги со ладна вода и исцедете ги. Измешајте ги наведените состојки и сипете ги врз тестенините. Послужете ги веднаш или ставете ги во фрижидер за утредента.

Цело пиле во млеко

Состојки:

  • 1 цело пиле (околу 1,5 кг)
  • морска сол
  • мелен црн бибер
  • 1 лажиче цимет
  • врзоп свежа жалфија
  • кора од два лимона
  • 10 чешниња лук
  • 500 мл млеко

Приготвување:

Загрејте ја рерната на 190 степени. Посолете го и забиберете го пилешкото. Ставете маслиново масло и путер во сад и пржете го пилешкото месо десетина минути од секоја страна. Ставете го во рерна, додајте млеко, цимет, листови жалфија, кора од два лимона и лук. Печете околу час и половина.

Неодоливо пилешко месо во сос: Пригответе го омилениот ручек на целото семејство!
loading...
Прочитајте и

Оставете одговор

Вашата мејл-адреса нема да биде прикажана.

Ви благодариме за коментарот!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Сакаш посебен третман?
Зачлени се во елитниот клуб. Регистрирај ја својата е-адреса и добивај специјални понуди и вести
Одјава е можна во секое време