3 едноставни и вкусни јадења од коприва што ќе сакате да научите како да ги подготвувате

Помислата на коприва, за многумина прва (и најчесто единствена) асоцијација е непријатното горење што се чувствува на делот од кожата што го допира листот или дршката на ова растение. Но, она што е многу поважно да се знае за копривата е дека тоа е едно од најлековитите растенија кои растат во нашата клима.

Интересен факт до кој дојдоа научниците: кога копривата или нејзините луковици ќе дојдат во контакт со делот од телото каде што некое лице чувствува болка, тие можат да ја намалат првичната болка. Научниците истакнуваат дека копривата го прави тоа со намалување на нивото на воспалителни хемикалии во организмот и со влијание врз начинот на кој човечкото тело пренесува сигнали за болка.

Копривата е богата со протеини, влакна, масти, каротеноиди, танин и антиоксиданти. Голем број студии спроведени за здравствените ефекти кои копривата може да ги има врз човечкото тело ги истакнуваат оние поврзани со кардиоваскуларното здравје, здравјето на простатата и уринарниот тракт, третман на алергии, болки во зглобовите, остеоартритис и воспалителни состојби, крварење и изгореници. Затоа, за да придонесеме за нашето здравје, решивме да испробаме неколку рецепти со коприва што ги обожаваме.

Крем супа од коприва

Состојки:

  • 2 средни компири
  • 2 грста свежи млади коприви
  • сол
  • вода
  • малку путер
  • по избор неколку капки павлака (на крајот)

Подготовка:

Ставете го компирот да зоврие. Кога 3/4 од компирот се готви, додадете коприви, сол. Откако ќе заврши готвењето, измешајте сè заедно. Ако сакате, додадете малку путер.

Рижото од коприви и интегрален ориз

Состојки:

  • 1 чаша интегрален ориз
  • 2 грста коприва
  • 1 куп див аспарагус (само врвовите)
  • 1 голем млад кромид
  • 1 кромид
  • 3 чешниња лук
  • 2 моркови
  • 1 лажица куркума
  • сол
  • бибер
  • малку рендан пармезан
  • вода или супа коцка
  • маслиново масло

Подготовка:

Измијте го оризот и ставете го во тенџере со ладна вода да се готви на силен оган. Кога водата врие, додадете сол, покријте и намалете ја топлината целосно. Оставете го да се готви околу 25-30 минути или додека не заврши (по вкус). Измијте ги копривите, отстранете ги тврдите стебленца. Исечете на помали парчиња со ножици. Искршете ги врвовите на аспарагусот и измијте ги. Исечете го младиот кромид во прстени. Ситно исецкајте ги морковите и кромидот.
Исечете го лукот во ленти. Ставете маслиново масло во тенџере и додадете сецкани моркови и кромид. Додадете сол и куркума и оставете го да се крчка околу 10 минути. Додадете го кромидот и аспарагусот и продолжете да крчкате, посипувајте со густин или вода малку по малку. Кога зеленчукот ќе омекне, додадете повеќе сол и бибер по желба и густин за малку да го покриете зеленчукот. Вметнете ги лисјата од коприва и продолжете да готвите покриени додека не омекнат копривите. Вкус, сезона колку што е потребно. Додадете го сварениот ориз и измешајте сè добро. Додадете го ренданиот пармезан. Покријте и оставете да отстои за да дозволите оризот да ја апсорбира течноста. Послужете со додаток на маслиново масло и повеќе рендан пармезан.

Кнедли од коприва

Состојки:

  • 250 свежо кравјо сирење
  • 40 грама белки
  • 2 јајца
  • сол
  • 50 грама путер
  • 40 грама овесно брашно
  • овес – по потреба
  • 1 грст сецкани коприви

Подготовка:

За почеток, треба да измешаме белки, путер и сирење. Додадете ги сите други состојки во смесата и добро измешајте. Ако смесата е премногу мека додадете овесн. По потреба. Оставете да отстои најмалку 30 минути во фрижидер. Потоа формираме топчиња со дијаметар од 5-6 см кои ги готвиме во солена вода 15 минути, на тивок оган.

Прочитајте и: Дали сте чуле за здрав сладолед од тиквички? Еве го рецептот

 

ФОТО: Unsplash

Прочитајте и
Оставете одговор

Вашата мејл-адреса нема да биде прикажана.

Ви благодариме за коментарот!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.