Со оваа тајна состојка палачинките ќе ви бидат меки и проѕирни: Рецепт кој ќе го обожавате!

Со овој рецепт ќе ви покажеме како најдобро може да се направи тесто за фини, меки и проѕирни палачинки, а притоа да не бидат жилави.

Потребно ви е:

2 jajцa

200-250 gr брашно 50 ml масло малку сол 100 мл пиво и 200 мл млеко и масло за пржење

Подготовка:

Во чинија скршете ги и со жица разматете ги јајцата, додадете малку сол, постоа масло, пиво, млеко и брашното мешајте додека се не се соедини. Тавчето загрејте го и премачкајте го со малсо за првата палачинка, после само со кутлача сипувајте од тестото и добро вртете со тавчето смесата убаво да се распореди по целата негова површина. Фил по желба.

Еве предлог..сирење, јајца, павлака..може да нарендате и кашкавал.

 

palačinke
Прочитајте и
Оставете одговор

Вашата мејл-адреса нема да биде прикажана.

Ви благодариме за коментарот!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.