Се топат во уста: Медени велигденски колачиња

Пробајте ги!

Ви откриваме рецепт за превкусни колачиња, кои ќе ви ја украсат и велигденската трпеза.

СОСТОЈКИ: 330 г бело брашно, 165 г мед, 2 јајца, 100 г путер, 180 г шеќер, 1 прашок за печиво, 1 лажичка ѓумбир, ½ лажичка цимет

За декорација: разни прехранбени бои, 1 белка, 200 г шеќер во прав, 1 лажица лимон

ПРИГОТВУВАЊЕ:

Медот, шеќерот и путерот се ставаат во тенџере, па се растопуваат на оган.

Посебно се мешаат брашното, прашокот за печиво, ѓумбирот и циметот.

Во растопената смеса, се додаваат јајцата, потоа и мешавината со брашно и се замесува мазно тесто.

Од тестото се сука кора, па со модли се прават фигури. Се редат на плех обложен со хартија за печење и се печат во загреана рерна, на 180 степени.

За декорација: белката се мати со шеќерот во прав, се додава лимонот. Смесата се дели во помали садови и се додаваат боите. Се декорира со шприц со бои по желба.

Текст: Добра храна

Прочитајте и

Коментарите се заклучени.