Најубавиот џем од смокви се приготвува за само 90 минути: Полн со витамини и минерали
Пробајте
Ова слатко, вкусно и многу здраво овошје е преполно со витамини и минерали
Од свежи смокви можете да приготвите одличен џем, а ние ви предлагаме едноставен рецепт.
Состојки:
- 5 кг свежи смокви
- 250 г шеќер
- 1 ванилин шеќер
- 150 г мед
- изрендана кора од три портокали
- 2 лажички цимет во прав (по желба)
- 1 лажиче лимонова киселина во прав
Приготвување:
1. На тивок оган растопете го шеќерот додека добие златножолта боја, а потоа додајте мед.
2. Смоквите исечкани на четвртинки додајте ги во смесата од шеќер и мед и продолжете да ги готвите на тивок оган 90 минути.
3. Кога ќе добиете кашеста смеса, додајте изрендана кора од портокали, цимет, ванилин шеќер и лимонова киселина. Сето тоа заедно загревајте го уште 30 минути.
4. Додека џемот се вари, пригответе чисти тегли за полнење. Темелно измијте ги, исушете ги и ставете ги во рерна 15 минути на 120 степени за дезинфекција.
5. Џемот полека сипувајте го во врелите тегли, добро затворете ги и превртете ги теглите наопаку неколку минути, а потоа вратете ги во нормална положба и оставете ги да се ладат.
Добар апетит!